OSCE: Alegerile legislative din Belarus nu au fost nici libere, nici imparţiale

OSCE: Alegerile legislative din Belarus nu au fost nici libere, nici imparţiale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Alegerile legislative organizate duminică în Belarus nu au fost nici libere, nici imparţiale, a afirmat luni Misiunea observatorilor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), după scrutinul denunţat de opoziţia belarusă.

"Un scrutin liber implică faptul că oamenii sunt liberi să se exprime, să se organizeze şi să aspire la un mandat, dar nu am văzut nimic din toate acestea în timpul campaniei", a afirmat coordonatorul Misiunii, Matteo Mecacci, într-un comunicat.

OSCE a adăugat că autorităţile electorale nu au dat dovadă de "imparţialitate" şi a exprimat rezerve cu privire la numărătoarea voturilor.

Pe de altă parte, circa 20 de tineri militanţi ai opoziţiei, care au observat scrutinul de duminică, au fost reţinuţi luni, a declarat directorul adjunct al Centrului pentru apărarea drepturilor omului Viasna, Valentin Stefanovitci.

Un purtător de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel a declarat că alegerile legislative din Belarus, care au fost câştigate de partidul la putere, potrivit primelor rezultate oficiale, au avut loc într-un "climat de intimidare".

"Este foarte clar că preşedintele Lukaşenko, în loc să accepte un parteneriat cu Europa ce i-a fost propus, a ales să mizeze pe o politică de represiune", a declarat purtătorul de cuvânt Steffen Seiber.

Citit 1668 ori Ultima modificare Luni, 24 Septembrie 2012 23:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.