Preţurile alimentelor pe piaţa mondială au început să crească în septembrie

Preţurile alimentelor pe piaţa mondială au început să crească în septembrie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preţurile alimentelor la nivel global au urcat cu 1,4 la sută în septembrie, după două luni de stagnare, potrivit Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, care avertizează că acestea vor rămâne ridicate.

Indicele preţurilor calculat de organizaţie, pe baza unui coş de materii prime alimentare tranzacţionate la nivel global, a avansat în septembrie cu trei puncte, la 216 puncte. Avansul reflectă majorarea preţurilor pentru lactate şi carne, în timp ce creşterea cotaţiei cerealelor a avut un impact mai redus. Preţurile pentru zahăr şi uleiuri au scăzut, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Indicatorul se află acum cu 22 de puncte sub maximul de 238 de puncte înregistrat în februarie 2011.

Preţurile alimentelor vor rămâne ridicate, iar volatilitatea pe piaţa mondială s-ar putea accelera în următoarele luni, a avertizat un economist al agenţiei. "Preţurile au motive de creştere. Este puţin probabil să vedem o normalizare a acestora în curând. Volatilitatea nu se va reduce şi s-ar putea chiar să se intensifice în următoarele luni", a spus Abdolreza Abbassian, senior economist în organizaţie.

Agenţia a redus uşor estimarea pentru recolta de cereale la nivel mondial în 2012, la 2,286 miliarde de tone, de la 2,295 miliarde de tone anterior, în principal din cauza recoltei mai slabe de porumb în unele ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est.

Citit 1573 ori Ultima modificare Joi, 04 Octombrie 2012 23:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.