Barack Obama, reales preşedinte al Statelor Unite ale Americii

Barack Obama, reales preşedinte al Statelor Unite ale Americii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Barack Obama l-a învins pe republicanul Mitt Romney în alegerile prezidenţiale de marţi, obţinând la vârsta de 51 de ani un al doilea mandat istoric la conducerea primei puteri mondiale, relatează AFP.

Obama, primul preşedinte de culoare al Statelor Unite, care a venit la putere în urmă cu patru ani cu sloganuri ale "speranţei" şi "schimbării", a reuşit să convingă o majoritate a americanilor că este mai bine plasat să îi conducă încă patru ani, în pofida unui bilanţ economic contestat.

Preşedintele democrat în exerciţiu a obţinut victoria în suficiente state-cheie pentru a spulbera speranţele lui Romney de a-l îndepărta de la Casa Albă, într-o cursă strânsă, care s-a rezumat, aşa cum s-a prevăzut, la vizitarea aceloraşi regiuni cruciale, pe care le-au străbătut de mai multe luni.

Niciodată, din anii '30 şi până în prezent, niciun preşedinte al Statelor Unite nu a fost reales în condiţiile unei rate a şomajului mai mare de 7,2%. Un singur democrat, Bill Clionton, a obţinut al doilea mandat la conducerea ţării după al Doilea Război Mondial.

Obama a obţinut victorii într-o serie de state-cheie aprig disputate, între care New Hampshire (nord-est), Pennsylvania (est), Michigan (nord), Wisconsin (nord), dar mai ales Ohio (nord), considerat un adevărat "Graal", potrivit unor estimări ale unor posturi americane de televiziune, tot atâtea state în care sperau să învingă şi republicanii.

Citit 1733 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Noiembrie 2012 09:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.