Doar jumătate dintre români au relaţii cu băncile

Doar jumătate dintre români au relaţii cu băncile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Puţin peste jumătate dintre români (56 la sută) au o relaţie cu o bancă sau mai multe, acest nivel plasând România pe ultimul loc din Europa Centrală şi de Est într-un clasament condus de Slovenia, Austria şi Croaţia, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare a pieţei GfK.

Studiul Financial Market Data Services (FMDS) măsoară obiceiurile bancare ale locuitorilor cu vârsta de peste 15 ani din 13 ţări ale Europei Centrale şi de Est.

Gradul de bancarizare pentru ţările din regiune era în 2010 de 80% şi va creşte în continuare.

"Dacă ţări precum Austria, Slovenia, Cehia şi Croaţia au populaţia aproape integral bancarizată, Polonia, Bosnia Herţegovina sau Kazahstan au un potenţial uriaş, cu aproximativ o treime din populaţie încă nebancarizată în prezent", se arată într-un comunicat al GfK.

Polonia şi Kazahstan au un grad de bancarizare a populaţiei de 71%, iar Bosnia Herţegovina de 74%, iar în fruntea clasamentului se află Slovenia, cu o polulaţie bancarizată integral, urmată de Austria cu 98%, Croaţia şi Cehia, cu câte 90%.

În ceea ce priveşte folosirea produselor bancare, o treime dintre români deţineau cel puţin un cont curent în prima jumătate a anului, în timp ce în regiune procentajul a crescut de la 41% în 2008 la 47% anul trecut.

În România, patru din zece români sunt posesorii unui card, aproape 39% având carduri de debit şi 4,5% carduri de credit. În Europa, numărul cardurilor a crescut în mod constant în ultima perioadă, câştigând fiecare al doilea locuitor al ţărilor din regiune.

Citit 1911 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Noiembrie 2012 11:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.