38 de cetăţeni români, evacuaţi spre Egipt, în contextul violenţelor din Fâşia Gaza şi Israel

38 de cetăţeni români, evacuaţi spre Egipt, în contextul violenţelor din Fâşia Gaza şi Israel
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un număr de 38 de cetăţeni români, în majoritate femei şi copii, au fost evacuaţi, în contextul recentelor violenţe din Fâşia Gaza şi Israel, prin punctul de trecere a frontierei Rafah, către Egipt, MAE asigurând condiţiile de repatriere către Bucureşti pentru 24 de români.

"În contextul recentelor violenţe din Fâşia Gaza şi Israel, Celula de criză din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a organizat şi derulat operaţiunea de evacuare voluntară a unui grup format din 38 de cetăţeni români (majoritar femei şi copii) şi membri de familie, din Fâşia Gaza, prin punctul de trecere a frontierei Rafah, către Republica Arabă Egipt. Evacuarea cetăţenilor români din Fâşia Gaza a fost organizată de către Oficiul de Reprezentare a României la Ramallah, cu sprijinul agenţiilor specializate ale ONU din regiune", se arată într-un comunicat al MAE.

Ministerul precizează că cetăţenii români au fost preluaţi de la punctul de trecere a frontierei Rafah de către o echipă consulară mobilă constituită la Ambasada României la Cairo.

"Cetăţenilor români evacuaţi le-au fost asigurate mijloacele de transport până la Cairo, asistenţă medicală de specialitate, medicamente, alimente, precum şi produse de strictă necesitate. Pe traseul Rafah - Cairo, securitatea transportului cetăţenilor români a fost asigurată cu sprijinul autorităţilor egiptene. Echipa consulară a întreprins demersurile care se impuneau pentru emiterea, în regim de urgenţă, a documentelor de călătorie necesare cetăţenilor români şi membrilor lor de familie, pentru intrarea acestora în Egipt, respectiv continuarea deplasării către România", infiormează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe a asigurat pentru un număr de 24 de români, care au dorit să revină în România, condiţiile de repatriere către Bucureşti cu sprijinul companiei aeriene Tarom.

"Toate costurile operaţiunii au fost suportate din fondul special aflat la dispoziţia ministrului Afacerilor Externe, alocat prin Legea bugetului. Oficiul de Reprezentare a României la Ramallah menţine un dialog permanent cu cetăţenii români care nu au dorit să părăsească zona în cadrul acestei operaţiuni. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români din zonă care nu şi-au înregistrat încă prezena la Oficiul de Reprezentare a României la Ramallah, să contacteze această misiune diplomatică pentru a transmite propriile coordonate, precum şi pe cele ale rudelor, astfel încât, în eventualitatea unei situaţii de urgenţă, să poată beneficia, la cerere, de asistenţa statului român", se arată în comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe menţine prezenţa în zonă a unor echipe mobile. Ministerul precizează că cei afectaţi de actuala situaţie din Fâşia Gaza pot contacta 24/24: Departamentul Consular din MAE, tel. +40213192137, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.; Oficiul de Reprezentare a României la Ramallah, tel. +97222401025, +972543386425, +972549209152; e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.; Ambasada României la Tel Aviv, tel. +972545643279, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 1520 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Noiembrie 2012 11:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.