Oficialii europeni nu s-au înţeles cu FMI pentru finanţarea Greciei

Oficialii europeni nu s-au înţeles cu FMI pentru finanţarea Greciei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Miniştrii de Finanţe europeni nu au reuşit să ajungă la un acord privind reducerea datoriilor Greciei, la capătul a 11 ore de discuţii, după ce s-au contrazis cu FMI pe tema soluţiei de însănătoşire a finanţelor publice ale statului elen.

Statele creditoare în frunte cu Germania au refuzat să dea mai mulţi bani sau să ofere o reducere a datoriilor, iar miniştrii de Finanţe nu au reuşit să găsească suficiente fonduri din alte surse pentru reducerea datoriilor Greciei, care sunt pe cale să atingă 190 la sută din PIB în 2014.

O nouă întâlnire a miniştrilor de Finanţe este posibil să aibă loc pe 26 noiembrie. "Avem o serie de opţiuni pentru acoperirea deficitului de finanţare. Discuţiile au fost intense dar pentru că problemele sunt atât de complicate nu am ajuns la un acord final", a declarat ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble.

Ştirea despre eşecul discuţiilor, neaşteptat după ce preşedintele Eurogroup Jean-Claude Juncker a anticipat săptămâna trecută o decizie definitivă, a dus la deprecierea euro cu 0,2 la sută, la 1,2802 dolari pe unitate.

Oficialii europeni nu au reuşit să găsească fonduri suplimentare de 32,6 miliarde de euro necesare Greciei în urma prelungirii cu doi ani, până în 2016, a termenului de reducere a deficitului bugetar la 2 la sută din PIB, concomitent cu ţinerea sub control a creşterii datoriilor, considerate de FMI nesustenabile.

Joi urmează să înceapă discuţiile referitoare la bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020, care riscă să inflameze şi mai mult tensiunile dintre ţările din nordul şi sudul continentului.

Citit 1675 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Noiembrie 2012 16:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.