Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Guvernul sirian "a stabilit un model de comportament periculos în ceea ce priveşte utilizarea armelor chimice", consideră preşedintele american Donald Trump şi premierul britanic Theresa May, care au avut o convorbire telefonică, potrivit agenţiei dpa, citată de Agerpres.

Cei doi oameni de stat "au convenit că este vital ca utilizarea armelor chimice să nu treacă fără răspuns şi cu privire la necesitatea de a descuraja în continuare utilizarea de arme chimice de către regimul lui Al-Assad", potrivit unui comunicat difuzat de Downing Street. Theresa May şi Donald Trump "au convenit să continue să lucreze strâns pentru un răspuns internaţional", se mai spune în textul despre această discuţie, care a urmat unei reuniuni de urgenţă a guvernului britanic pe tema atacului chimic de sâmbăta trecută din Siria.

Guvernul britanic a declarat că "este necesar să se ia măsuri" împotriva utilizării armelor chimice în Siria, dar se bazează pe "coordonarea unui răspuns internaţional" în cadrul unei reuniuni de urgenţă ce a avut loc joi la Londra, potrivit AFP. Executivul a subliniat că premierul Theresa May "trebuie să continue să lucreze cu aliaţii - SUA şi Franţa, pentru a coordona un răspuns internaţional". El consideră ca "foarte probabilă" responsabilitatea Damascului în presupusul atac chimic comis, la 7 aprilie, în oraşul Douma, când au fost ucise "până la 75 de persoane", conform AFP.

De sâmbătă, chiar dacă a condamnat atacul, Marea Britanie a rămas totuşi prudentă faţă de posibilele represalii. Cu puţin timp înainte de reuniunea de joi a guvernului britanic, ministrul responsabil pentru Brexit, David Davis, a recunoscut că "circumstanţele sunt foarte, foarte delicate", îndemnând executivul să ia o decizie într-un mod "foarte prudent, foarte echilibrat, foarte gândit".

Şeful diplomaţiei ruse: "O înscenare"

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a catalogat, ieri, presupusul atac chimic din Siria de săptămâna trecută drept o "înscenare" la care au participat "serviciile speciale ale unui stat", pe care nu l-a numit, dar pe care l-a desemnat ca "rusofob", relatează AFP, citat de News.ro. "Dispunem de probe irefutabile potrivit cărora este vorba despre o nouă înscenare şi că serviciile speciale ale unui stat aflat în prezent în prima linie a unei campanii rusofobe au participat la această înscenare", a declarat Lavrov, într-o conferinţă de presă. De asemenea, el a îndemnat Washingtonul să folosească, cu Moscova, "metode diplomatice care nu includ ultimatumuri şi ameninţări".

Citit 1131 ori Ultima modificare Vineri, 13 Aprilie 2018 17:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.