SUA nu recunosc anexarea Crimeei de către Rusia

SUA nu recunosc anexarea Crimeei de către Rusia
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Statele Unite ale Americii (SUA) vor menţine sancţiunile împotriva Rusiei până când peninsula Crimeea, anexată în 2014, va fi înapoiată Ucrainei, conform declaraţiilor secretarului de presă al Casei Albe, Sarah Sanders, care a precizat că Washingtonul nu va recunoaşte anexarea Crimeei, rămânând astfel în dezacord cu Moscova pe acest subiect. 

Întrebată, în cadrul unei conferinţe de presă, dacă este posibil ca SUA să recunoască anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014, în timpul viitorului summit dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american, Donald Trump, Sanders a afirmat că SUA "nu recunosc anexarea Crimeei". "Rămânem în dezacord cu Rusia în această privinţă. Iar sancţiunile noastre privind Crimeea vor rămâne valabile până când Rusia va înapoia peninsula Ucrainei", a declarat Sanders. Întrebată dacă recunoaşterea anexării ar fi posibilă în situaţia în care Rusia acceptă anumite concesii, Sanders a replicat: "Nu voi intra în negocieri în acest moment".

Puncte de vedere diametral opuse

La rândul său, consilierul pe probleme de securitate naţională din SUA, John Bolton, a declarat că a discutat despre anexarea ilegală a Crimeei cu Putin, în timpul unei vizite recente la Moscova. "Preşedintele Putin a fost destul de clar în această privinţă, iar răspunsul meu a fost că va trebuie să rămânem în dezacord", a afirmat Bolton, pe 27 iunie, pentru CBS.

Kremlinul a anunţat luni că peninsula Crimeea este o parte inseparabilă a Rusiei şi nu va fi unul dintre subiectele discutate la summitul dintre Trump şi Putin, care va avea loc pe 16 iulie la Helsinki, în Finlanda. Cei doi lideri vor discuta despre relaţiile dintre SUA şi Rusia şi "alte probleme de securitate naţională", conform unui comunicat al Casei Albe.

Dispute militare şi sancţiuni economice

Anexarea Peninsulei Crimeea la Federaţia Rusă a avut loc în anul 2014. La acea vreme, Crimeea era parte a Ucrainei. Comunitatea internaţională a condamnat aproape în unanimitate acest proces controversat, lucru care a dus şi la impunerea de sancţiuni economice Moscovei. Crimeea este o zonă majoritar rusească, populaţia fiind compusă din 58,32 la sută ruşi, 24,32 la sută ucraineni şi 12,03 la sută tătari (populaţia tătară, deşi majoritara, nu cu mult timp în urma, a scăzut dramatic de-a lungul ultimului secol - n.r.).

Citit 1901 ori Ultima modificare Marți, 03 Iulie 2018 21:57

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.