Italia a blocat accesul utilizatorilor la ChatGPT

Italia a blocat accesul utilizatorilor la ChatGPT
Compania riscă o amendă de până la 20 de milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Autorităţile de la Roma au anunţat că au blocat temporar accesul publicului la software-ul de inteligenţă artificială ChatGPT. Anchetatorii italieni investighează o posibilă încălcare a regulilor stricte de protecţie a datelor Uniunii Europene, potrivit organului de supraveghere a confidenţialităţii.

Autoritatea Italiană pentru Protecţia Datelor a declarat că ia măsuri provizorii „până când ChatGPT respectă confidenţialitatea”, inclusiv limitarea temporară a companiei de la prelucrarea datelor utilizatorilor italieni.

OpenAI, cu sediul în SUA, care a dezvoltat chatbot-ul, susţine că a dezactivat ChatGPT pentru utilizatorii italieni, la cererea guvernului. Compania consideră că practicile sale respectă legile europene privind confidenţialitatea şi spune că speră să facă ChatGPT disponibil din nou, cât mai curând.

„În timp ce unele şcoli şi universităţi din întreaga lume au blocat ChatGPT din reţelele lor din cauza preocupărilor legate de plagiatul studenţilor, acţiunea Italiei este prima restricţie la scară naţională a unei platforme AI de către o democraţie”, a declarat Alp Toker, directorul grupului de advocacy NetBlocks, potrivit Mediafax.

Organismul de supraveghere italian a spus că OpenAI trebuie să raporteze în termen de 20 de zile ce măsuri a luat pentru a asigura confidenţialitatea datelor utilizatorilor sau se va confrunta cu o amendă de până la 20 de milioane de euro.

„Investigaţia noastră a constatat, de asemenea, că 1,2 la sută dintre utilizatorii ChatGPT ar fi putut avea datele personale compromise. Totuşi, credem că numărul de utilizatori ale căror date au fost de fapt dezvăluite altcuiva este extrem de scăzut şi i-am contactat pe cei care ar putea fi afectaţi”, a declarat compania americană.

Organismul de supraveghere al confidenţialităţii din Italia, cunoscut sub numele de Garante, a pus la îndoială dacă OpenAI are o justificare legală pentru „colectarea şi prelucrarea masivă a datelor cu caracter personal” utilizate pentru antrenarea algoritmilor platformei.

Citit 2402 ori Ultima modificare Duminică, 16 Aprilie 2023 09:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.