Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Armata ucraineană a lansat luni exerciţii militare comune cu SUA şi cu alte ţări membre ale NATO, pe fondul tensiunilor persistente cu Rusia, care va organiza, săptămâna viitoare, propriile sale manevre, transmite AFP. La manevrele denumite "Rapid Trident 2018", care se vor derula până la jumătatea lunii septembrie, participă 2.200 de trupe din 14 ţări NATO şi partenere - Ucraina, SUA, Bulgaria, Regatul Unit, Danemarca, Lituania, Canada, Germania, România, Polonia, Turcia, Georgia, Republica Moldova şi Azerbaidjan.

Pentru prima dată, la astfel de exerciţii participă şi efective româneşti ale serviciilor de grăniceri şi de la Garda Naţională. De asemenea, la exerciţii participă personalul brigăzii multinaţionale lituaniano-polonezo-ucrainene "Hatman Konstantin Ostrojski".

Astfel, aproximativ 40 de militari din Brigada 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu” vor participa, în perioada 1 - 15 septembrie, la exerciţiul multinaţional "Rapid Trident 18", care va avea loc la Centrul Internaţional PfP din regiunea Yavoriv, Ucraina, informează MApN.

Prezenţă a militarilor români încă din anul 2007

Exerciţiul, care este organizat de Forţele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR), în parteneriat cu Forţele Armate Ucrainene, are ca scop antrenarea în comun pentru executarea activităţilor de planificare şi execuţie a operaţiilor multinaţionale de tip coaliţie, la nivel brigadă şi batalion. Militari români au fost prezenţi în exerciţiile de tip "Rapid Trident" începând cu anul 2007, fiind parte a activităţii de colaborare cu USAREUR prin care se asigură cooperarea între forţele armate care iau parte la etapele anuale de instrucţie internaţională. Obiectivul principal pe care îl urmăresc Forţele Terestre Române, prin participarea la exerciţiul "Rapid Trident 18", este perfecţionarea deprinderilor personalului de stat major în organizarea, conducerea şi controlul operaţiilor multinaţionale, în cadrul unei coaliţii. "În acest an, Rapid Trident 2018 este cel mai mare exerciţiu comun al forţelor terestre" - notează Ministerul Apărării din Ucraina.

"O caracteristică importantă a exerciţiilor este faptul că majoritatea participanţilor din partea ucraineană reprezintă forţele armate ale uneia dintre brigăzile mecanizate ale Forţelor Terestre ale Armatei Ucrainei, care au o directă şi recentă experienţă de luptă în cele mai fierbinţi puncte ale zonei operaţiunii antiteroriste de pe teritoriul regiunilor Doneţk şi Lugansk", afirmă serviciul de presă.

Participanţii "îşi manifestă solidaritatea cu Ucraina în numele securităţii, suveranităţii şi integrităţii teritoriale", a afirmat ambasadorul american Marie Yovanovitch, cu ocazia ceremoniei de deschidere, conform contului de Twitter al misiunii diplomatice.

Exerciţii militare de proporţii organizate de ruşi

"Rapid Trident" debutează cu o săptămână înaintea lansării de către Rusia a manevrelor militare "Vostok-2018", cele mai ample organizate de armata rusă după anii 1980, la care vor lua parte aproape 300.000 de soldaţi şi în care vor fi implicate trupe din China şi Mongolia. Exerciţiile Vostok-2018 se vor desfăşura între 11 şi 15 septembrie în Siberia orientală şi în Extremul Orient. Pe de altă parte, SUA a anunţat faptul că este gata să discute noi furnizări de arme Ucrainei, pentru consolidarea forţelor de apărare navale şi aeriene ale ţării, scrie Ukrinform. Din 2014, estul Ucrainei este scena unui conflict sângeros care opune forţele guvernamentale separatiştilor proruşi susţinuţi, potrivit Kievului şi Occidentului, de Rusia, care neagă însă orice implicare. Conflictul s-a soldat până acum cu peste 10.000 de morţi. Semnarea acordurilor de pace de la Minsk, în 2015, a permis reducerea considerabilă a confruntărilor, dar violenţe continuă să izbucnească, periodic, de-a lungul liniei frontului.

Noi confruntări pe frontul de est

Armata ucraineană a comunicat, luni, faptul că opt dintre soldaţii săi au fost răniţi în ultimele 24 de ore în estul ţării, în pofida unui nou armistiţiu instaurat între beligeranţi, săptămâna trecută. Principalul lider al separatiştilor, Aleksandr Zaharcenko, a fost ucis, vineri, într-un atentat, pe care autorităţile separatiste îl atribuie serviciilor de securitate ucrainene. Acestea au pus asasinatul pe seama unui conflict între "terorişti şi susţinătorii lor ruşi".

Citit 1489 ori Ultima modificare Marți, 04 Septembrie 2018 16:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.