Apărarea colectivă a Europei este o urgenţă

Apărarea colectivă a Europei este o urgenţă
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Este "urgent" ca Europa să aibă o apărare colectivă proprie pentru a-şi asigura autonomia strategică, în contextul "punerii în discuţie a multilateralismului" şi al "fragilizării alianţelor", a declarat şeful Statului Major al armatei franceze, relatează AFP.

''Un lucru este sigur: viitorul apărării ţărilor de pe continent nu poate fi conceput în afara cadrului european'', a declarat generalul Francois Lecointre, la Universităţile de vară pentru apărare, de la Versailles-Satory. ''Într-un context de punere sub semnul întrebării a multilateralismului, de fragilizare a alianţelor şi de basculare spre un nou centru de gravitaţie mondial situat între Statele Unite şi Asia, continentul va trebui să înfrunte singur şi - din ce în ce mai mult - prin forţe proprii toate tipurile de ameninţări: terorism, război hibrid, război cibernetic, migraţie", a spus el. "Scopul este clar: să reuşim să construim împreună o autonomie strategică europeană", a subliniat generalul Lecointre, estimând că acest lucru este "urgent".

UE încearcă să se adapteze în faţa intenţiei declarate a preşedintelui Donald Trump de a reduce implicarea SUA în apărarea Europei. Un Fond european de Apărare va fi înfiinţat în 2019, pentru a dezvolta capacităţile militare ale statelor membre şi pentru a promova independenţa strategică a UE.

Parisul a lansat, de asemenea, împreună cu opt ţări, între care şi Germania, o iniţiativă europeană de intervenţie (IEI) pentru intensificarea schimburilor între statele majore din aceste ţări, astfel încât să fie în măsură să efectueze rapid o operaţiune militară, o evacuare a cetăţenilor sau pentru a acorda asistenţă în caz de dezastru.

''Europa Apărării este acum un imperativ, prin realism, pragmatism, aproape prin evidenţe'', a subliniat, de asemenea, ministrul francez al Apărării, Florence Parly. "Noi îl auzim pe preşedintele Statelor Unite, citim mesajele lui pe Twitter (...): toate spun un lucru clar: nu vom putea să ne adăpostim veşnic în spatele paravanului american", a avertizat ea. "Statele Unite sunt aliaţii noştri, sunt prietenii noştri... iar Alianţa atlantică va rămâne pilonul securităţii transatlantice. Dar astăzi îndoiala este permisă. Statele Unite vor fi întotdeauna alături de noi, peste tot şi în toate circumstanţele?'', a întrebat ministrul francez.

Alături de ministrul francez, omologul său german, Ursula von der Leyen, a ţinut să-şi reafirme încrederea în parteneriatul transatlantic, calificând ''autonomia strategică'' europeană drept o ''exigenţă pe care trebuie să ne-o stabilim''. "Am stabilit obiectivul ca guvern federal să rămânem transatlantici şi, în acelaşi timp, să devenim mai europeni", a spus ea.

Citit 1899 ori Ultima modificare Marți, 11 Septembrie 2018 18:37

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.