Donald Trump: Statele Unite nu pot continua să fie jandarmul lumii

Donald Trump: Statele Unite nu pot continua să fie jandarmul lumii
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Donald Trump a efectuat o vizită-surpriză de câteva ore în Irak, unde s-a întâlnit cu militari americani şi a profitat de prima sa deplasare într-o zonă de conflict de când a fost ales, în urmă cu doi ani, pentru a-şi justifica decizia de a retrage trupele americane din Siria, relatează AFP.

"Statele Unite nu pot continua să fie jandarmul lumii. Este nedrept când povara este în întregime susţinută de noi", a declarat el la baza aeriană Al-Assad, la aproximativ 150 de kilometri vest de Bagdad, unde a aterizat, miercuri seara, împreună cu soţia sa, Melania. Preşedintele şi Prima Doamnă au "zburat către Irak târziu, în seara de Crăciun, pentru a face o vizită trupelor noastre şi comandanţilor noştri militari, pentru a le mulţumi pentru angajamentul lor, succesul şi sacrificiul lor şi pentru a le ura Crăciun fericit", a scris pe Twitter Sarah Sanders, purtătoare de cuvânt a Casei Albe, care a participat la această vizită.

Donald Trump urma iniţial să-l întâlnească pe premierul irakian Adel Abdel Mahdi, "însă o divergenţă de puncte de vedere cu privire la organizarea întâlnirii a condus la înlocuirea ei cu o conversaţie telefonică", în cursul căreia cei doi au evocat dosarul sirian, potrivit unui comunicat al Guvernului irakian. Potrivit lui Sarah Sanders, autorităţile irakiene au fost avertizate, din motive de securitate, cu doar două ore înainte de ora prevăzută pentru întâlnire. Mahdi era însă prea departe pentru a putea participa.

Premierul irakian, se arată în comunicat, "l-a invitat pe preşedintele american la Bagdad", iar "domnul Trump i-a cerut premierului să vină la Washington", ceea ce a acesta din urmă a acceptat, a anunţat Casa Albă. Purtătoarea de cuvânt a Executivului american a anunţat că secretarul de Stat american Mike Pompeo urmează să se ducă la Bagdad pe 11 ianuarie.

Răspunzând unor jurnalişti în timpul vizitei, Donald Trump a dat asigurări că nu prevede "deloc" să retragă trupele americane din Irak, văzând "din contră" posibilitatea de a folosi această ţară "ca pe o bază, dacă trebuie să intervenim în Siria". "Dacă vedem SI (gruparea Statul Islamic) că face ceva care nu ne place, vom putea să lovim atât de repede şi de puternic, încât ei nici măcar nu vor realiza ce li se întâmplă", a spus el, fără să excludă "să revină" în Siria "la un moment dat", dacă circumstanţele o impun.

Este pentru prima oară de când a fost ales, în noiembrie 2016, când Donald Trump, criticat adesea din cauză că nu a făcut-o mai devreme, se duce să se întâlnească cu militari într-o zonă de conflict. El a recunoscut că a fost îngrijorat cu privire la securitate în această vizită-surpriză, apreciind că este "destul de trist" să fii constrâns la atâta confidenţialitate. "Este sigur. Când am auzit prin tot ceea ce trebuie să trecem", i-a răspuns miliardarul unui jurnalist, care l-a întrebat dacă i-a fost teamă înaintea acestei deplasări. "Nu pentru mine, personal. Eram îngrijorat pentru Prima Doamnă, pot să spun".

Trump a efectuat, de asemenea, pe drumul de întoarcere, o scurtă escală la baza aeriană Ramstein, unde s-a întâlnit cu trupe americane staţionate în vestul Germaniei.

Citit 1480 ori Ultima modificare Joi, 27 Decembrie 2018 17:54

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.