Toate eforturile pentru ieşirea ordonată a Marii Britanii din UE

Toate eforturile pentru ieşirea ordonată a Marii Britanii din UE

Angela Merkel dă asigurări
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a dat asigurări, ieri, că va face toate eforturile pentru ieşirea ordonată a Marii Britanii din Uniunea Europeană, informează site-ul cotidianului Le Figaro.

„Eu voi lupta până în ultimul minut pe 29 martie pentru o ieşire ordonată a Marii Britanii din UE. Nu avem mult timp până atunci, sunt doar câteva zile”, a declarat Angela Merkel într-o conferinţă de presă desfăşurată la Berlin. Întrebată dacă Uniunea Europeană manifestă disponibilitatea amânării Brexit, Angela Merkel a precizat: „Eu sper să menţinem relaţii bune cu Marea Britanie după ce va părăsi Uniunea Europeană”.

Marea Britanie ar urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al guvernului condus de Theresa May de a solicita amânarea Brexit până cel puţin pe 30 iunie. Potrivit moţiunii, Guvernul May va încerca să obţină aprobarea UE pentru amânarea Brexit până cel puţin pe 30 iunie dacă Parlamentul britanic va adopta un acord de retragere până miercuri. Dacă Acordul Brexit va fi respins din nou de Camera Comunelor, Guvernul May va încerca din nou să obţină amânarea Brexit, dar potrivit termenilor stabiliţi de Uniunea Europeană. Premierul Theresa May a avertizat că, în această situaţie, amânarea Brexit va fi mult mai îndelungată.

Camera Comunelor a respins de două ori Acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană negociat de guvernul britanic cu Bruxelles-ul. Acordul Brexit elaborat de guvernul premierului Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici şi mai mulţi membri ai guvernului de la Londra au demisionat în semn de protest. Theresa May anunţase luni seară că obţinuse clauze juridice pentru garantarea statutului temporar al măsurilor adoptate la frontiera irlandeză.

Citit 1545 ori Ultima modificare Marți, 19 Martie 2019 23:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.