Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Nave de recunoaştere şi de atac ale Flotei Rusiei din Marea Neagră, precum şi sisteme de rachete de coastă au fost plasate în stare de alertă, ca reacţie la exerciţiul NATO "Sea Shield - 2019", a anunţat luni Centrul naţional de control în domeniul apărării (al Ministerului Apărării rus), citat de agenţia de presă TASS.

Centrul a indicat că, pentru o reacţie rapidă la situaţii de urgenţă, Flota rusă a Mării Negre a pus în aplicare un pachet de măsuri pentru monitorizarea navelor NATO. „În zonele desemnate în Marea Neagră, navele de recunoaştere şi grupurile de atac navale, sistemele de rachetă de coastă Bal şi Bastion şi avioanele maritime sunt la datorie”, a indicat Centrul naţional de control în domeniul apărării al Rusiei, adăugând că exerciţiul „Sea Shield – 2019” a început luni, în partea de sud-vest a Mării Negre, cu nave şi aeronave din Statele Unite, Bulgaria, Grecia, Canada, Olanda, România şi Turcia, în cooperare cu reprezentanţii forţelor armate georgiene şi ucrainene.
"Sea Shield 19" - cel mai mare exerciţiu NATO din Marea Neagră, care are loc în perioada 5-13 aprilie, reuneşte 20 de nave militare din şase ţări, precum şi aproximativ 2.200 de militari, care vor exersa proceduri întrunite de luptă împotriva ameninţărilor subacvatice, de suprafaţă şi aeriene, adaptate la tipologia ameninţărilor de securitate din regiunea Mării Negre.
Navele militare străine au intrat în portul Constanţa pe 6 aprilie, dată la care s-a desfăşurat deschiderea oficială, în prezenţa şefului Statului Major al Forţelor Navale, viceamiralul Alexandru Mîrşu. Pe timpul celor două zile de escală în port au avut loc vizite oficiale şi şedinţe de discutare a detaliilor organizatorice. Toate navele participante au ieşi pe mare luni, 8 aprilie, pentru o săptămână în care îşi vor sincroniza toate eforturile în vederea îndeplinirii obiectivelor exerciţiului.
Exerciţiul NATO intervine după ce joia trecută Alianţa Nord-Atlantică a aprobat un pachet de măsuri destinat să consolideze prezenţa sa în Marea Neagră, între care iniţiative de îmbunătăţire a instruirii forţelor maritime şi a gărzilor de coastă ale Georgiei şi Ucrainei, vizite în porturi, exerciţii militare şi intensificarea schimburilor de informaţii.
Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord anunţase anterior că îşi va intensifica acţiunile de supraveghere în regiunea Mării Negre, după incidentul naval din noiembrie trecut, când gărzile de coastă ruse au deschis focul şi au sechestrat trei nave ucrainene, cu 24 de marinari la bord.

Citit 1154 ori Ultima modificare Luni, 08 Aprilie 2019 17:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.