Juan Guaido îi cheamă pe venezueleni în stradă

Juan Guaido îi cheamă pe venezueleni în stradă
Tensiuni la cote maxime
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Juan Guaido, autoproclamat preşedinte al Venezuelei, recunoscut de peste 50 de state ale lumii, i-a chemat pe susţinătorii lui la "cel mai mare protest", în încercarea de a-l înlătura pe Nicolas Maduro. La rândul său, Maduro a declarat că protestele coordonate de liderul opoziţiei, Juan Guaido, şi colegul său de partid, Leopoldo Lopez, despre care a afirmat că reprezintă o tentativă de lovitură de stat, au fost învinse şi a negat zvonurile că ar fi plănuit să fugă în Cuba, relatează CNN.

Venezuelenii au fost chemaţi să iasă în stradă pentru ceea ce Guaido promite să fie „cel mai mare marş din istoria ţării”, la o zi după ce a cerut armatei să îl abandoneze pe Maduro, care conduce ţara din 2013, scrie presa spaniolă.

Nivelul de trai al venezuelenilor a scăzut mai mult în primele luni ale acestui an, cu hiperinflaţie, pene de curent şi de apă, lipsă de medicamente şi mâncare. Milioane de persoane au părăsit ţara în ultimii doi ani.

Socialistul Maduro îl numeşte pe Guaido marionetă a SUA şi spune că acesta încearcă să orchestreze o lovitură de stat.

Preşedintele şi-a chemat, de asemenea, susţinătorii să iasă în stradă miercuri.

Leopoldo López, liderul opoziţiei din Venezuela, fost primar al Caracasului, a fost eliberat marţi din arest la domiciliu de forţele opoziţiei. Imediat după aceasta, Guaido a chemat oamenii în stradă. Autoproclamat preşedinte al Venezuelei din ianuarie, recunoscut de peste 50 de state, el i-a îndemnat pe venezueleni să se mobilizeze pentru faza finală a "Operaţiunii Libertate".

Forţele de securitate venezuelene loiale guvernului Maduro au lansat bombe cu gaze lacrimogene în direcţia protestatarilor. În confruntările de marţi după-amiază au fost rănite sute de persoane şi un bărbat a decedat.

Senatorul american Marco Rubio le-a cerut „oficialilor militari” din Venezuela să îl sprijine pe Juan Guaido, iar guvernul de la Madrid a făcut apel la o tranziţie paşnică, în timp ce preşedintele bolivian Evo Morales a condamnat „lovitura de stat” de la Caracas.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat marţi că Maduro era pregătit să părăsească Venezuela, pentru Cuba, însă Rusia l-a împiedicat. În acelaşi timp, Trump a acuzat autorităţile cubaneze că au trimis trupe în Venezuela şi a ameninţat insula cu un embargou complet.

Juan Guaido, şeful Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolás Maduro, în contextul crizei politice grave. Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale. În timp ce Guaido a câștigat susținerea Statelor Unite și a majorității statelor din Occident, forțele armate au rămas de partea lui Maduro, care este susținut de Rusia, China și Cuba.

Citit 761 ori Ultima modificare Joi, 02 Mai 2019 16:46

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.