Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Estul Australiei este afectat de un val de frig extrem zilele acestea, care a adus ninsori și temperaturi la limita înghețului chiar și în statul subtropical Queensland, scrie BBC, citat de news.ro. Biroul de meteorologie din Australia a descris situația drept „rară”, notând că statul nu a mai experimentat ninsori semnificative din 2015. Pe de altă parte, în India şi Pakistan s-au înregistrat temperaturi de peste 50 de grade Celsius.

Meteorologii au emis avertizări de vreme severă pentru o zonă care se întinde pe 1.000 de kilometri, inclusiv pentru Sydney. Oamenii au fost avertizați să rămână în case, din cauza ploilor abundente care vor urma, asociate cu vântul care va bate cu 90 de kilometri pe oră. Lachlan Stone, meteorolog, a declarat că ninsorile din Queensland, declanșate de un val de aer rece venit din sud, sunt neobișnuite pentru un stat caracterizat de o climă subtropicală și tropicală.
Autoritățile au anunțat că ninsorile au căzut lângă orașul Stanthorpe, la 220 de kilometri sud-vest de Brisbane. Aici s-au înregistrat, marți, temperaturi la limita înghețului. În regiunea Blue Mountains, la vest de Sydney, s-a depus un strat de 5 centimetri de zăpadă. Drumurile au fost închise, iar autoritățile au emis avertizări pentru turiști.
Luna iunie marchează începutul anotimpului rece în Australia. Continentul tocmai a experimentat cea mai călduroasă vară din istorie, secetă extremă, incendii de vegetație și apoi inundații.

51 de grade Celsius în Pakistan

Un val de temperaturi insuportabile a lovit nordul Indiei, afectând milioane de oameni și omorând câteva persoane, din cauza temperaturilor care depășesc 50 de grade Celsius, anunță BBC. Și țara vecină, Pakistan, este lovită de aceleași temperaturi, orașul Jacobabad deveind cel mai fierbinte loc din lume, cu o temperatură înregistrată luni de 51 de grade Celsius.
Jumătate din India este afectată de temperaturi de peste 45 de grade, Churu, un oraș din Rajahstan, măsurând duminică 50,8 grade Celsius. Autoritățile au lansat alertă de vreme severă. Un cod roșu de căldură extremă a fost lansat în capitala New Delhi, unde temperaturile au sărit de 46 de grade, iar locuitorii au fost avertizați să nu iasă din casă în timpul zilei, informează news.com.au.
Câteva orașe mari au raportat îngrijorări legate de lipsa apei, râurile din India începând să sece. Musonul anual care ar fi trebuit să înceapă deja, aducând mari cantități de ploaie pe subcontinent, întârzie să apară.

Citit 679 ori Ultima modificare Marți, 04 Iunie 2019 19:55

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro