Alegeri-cheie la Istanbul pentru viitorul lui Erdogan

Alegeri-cheie la Istanbul pentru viitorul lui Erdogan

Vot cu repetiţie în Turcia
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Locuitorii oraşului Istanbul au fost rechemaţi la urne duminică, 23 iunie 2019, pentru a-şi alege primarul, după anularea unui scrutin câştigat de un opozant al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, informează agenţiile AFP şi dpa. La urnea erau aşteptaţi circa 10,5 milioane de alegători.

Acest nou scrutin are loc la aproape trei luni după alegerile municipale din 31 martie, câştigate la Istanbul de o personalitate importantă a opoziţiei, Ekrem Imamoglu. Acesta l-a învins cu o diferenţă mică de voturi pe un apropiat al lui Erdogan, fostul premier Binali Yildirim.

Ekrem Imamoglu, candidatul Partidului Republican al Poporului (CHP, de opoziţie) pentru primăria Istanbulului, a votat în cadrul scrutinului repetat pentru această importantă funcţie, exprimându-şi încrederea într-un ''rezultat foarte bun'', informa în cursul zilei de duminică dpa.

"Poporul nostru va lua astăzi (ieri - n.r.) cea mai bună decizie pentru democraţia noastră, pentru Istanbul şi pentru legitimitatea tuturor alegerilor din ţara noastră în viitor", a declarat Imamoglu în faţa şcolii elementare Haldun Taner din districtul Beylikduzu unde a votat. Imamoglu, care a fost primar timp de 18 zile înainte ca autorităţile turce să anuleze rezultatul alegerilor din martie şi să decidă organizarea unui nou scrutin, a declarat că se aşteaptă la "un rezultat foarte bun".

Mulţimea prezentă la faţa locului scandau "Totul va fi bine", sloganul de campanie al lui Imamoglu.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a votat la rândul său în scrutinul pentru postul de primar al Istanbulului. "Cred că alegătorii din Istanbul vor lua cea mai bună decizie pentru Istanbul. Succes", a declarat el. Erdogan a votat la gimnaziul Saffet Cebi din Uskundar, pe partea asiatică a oraşului, alături de soţia sa Emine, fiica Esra şi ginerele său Berat Albayrak, care este şi ministru de finanţe al Turciei. Preşedintele Erdogan a declarat că se aşteaptă la o participare masivă a vot şi că va rămâne la Istanbul pentru a afla rezultatele.

Fostul premier Binali Yildirim, candidatul susţinut de Erdogan pentru funcţia de primar al Istanbulului, a votat înainte de aceasta în districtul Tuzla, tot pe partea asiatică a oraşului. La scrutinul de acum trei luni, Imamoglu l-a învins cu o diferenţă mică de voturi pe apropiatul lui Erdogan, fostul premier Binali Yildirim. Rezultatul a fost anulat după ce Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (islamo-conservator) al preşedintelui Erdogan a înaintat mai multe recursuri. Respingând aceste acuzaţii, opoziţia denunţă "un puci împotriva urnelor" şi vede în acest nou scrutin "o bătălie pentru democraţie".

Citit 334 ori Ultima modificare Duminică, 23 Iunie 2019 16:19

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro