Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
1 comentariu

Premierul grec de stânga Alexis Tsipras i-a telefonat opozantului său de dreapta, Kyriakos Mitsotakis, pentru a-l felicita în urma victoriei acestuia din urmă la alegerile parlamentare anticipate desfăşurate duminică, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Potrivit sondajelor realizate la ieşirea de la urne, Partidul conservator grec Noua Democraţie (ND), condus de Kyriakos Mitsotakis, a câştigat alegerile legislative din Grecia, devansând formaţiunea de stânga Syriza, a actualului premier Alexis Tsipras. Conform acestui sondaj, Noua Democraţie a obţinut circa 40 la sută din voturi, iar Syriza circa 28,5 la sută. Pe locul trei s-a clasat formaţiunea de centru-stânga Mişcarea Schimbării (KINAL), cu 6-8 la sută, urmată de comuniştii din partidul KKE, cu 5-7 la sută. Mai multe alte partide mai mici se află sub pragul de 3 la sută, inclusiv formaţiunea de extremă-dreapta Zorii Aurii.
În aceste condiţii, în urma redistribuirilor, partidul lui Kyriakos Mitsotakis (fiul fostului premier Konstantinos Mitsotakis) ar putea forma singur o majoritate în legislativ, ceea ce i-ar permite alcătuirea unui guvern de dreapta, care nu ar avea nevoie de alianţe cu alte formaţiuni.
Pierderea scrutinului de către partidului lui Tsipras era aşteptată, actualul premier fiind acuzat că şi-a ''trădat'' electoratul prin acceptarea măsurilor de austeritate impuse de instituţiile europene şi de creditorii internaţionali, deşi când a ajuns la putere în 2015 el a promis că va pune capăt austerităţii. Tsipras a convocat atunci şi un referendum, la care electoratul a respins, la îndemnurile sale, condiţiile impuse de creditorii internaţionali pentru salvarea economiei Greciei, condiţii pe care însă după referendum el le-a aplicat în mare parte. Tsipras a ajuns la convocarea acestor alegeri anticipate după rezultatul slab obţinut de partidul său la alegerile europene.
Tsipras şi Mitsotakis au convenit ca transferul de putere să se facă încă din cursul zilei de luni, imediat după depunerea de către Mitsotakis a jurământului în faţa preşedintelui Prokopis Pavlopoulos.
Kyriakos Mitsotakis este descendentul unei familii celebre de politicieni greci. Tatăl său, Konstantinos Mitsotakis, a fost prim-ministru între anii 1990 şi 1993, iar sora sa, Dora Bakoyannis, a fost ministru de externe şi primar al Atenei. Noul primar al capitalei elene, Costas Bakoyannis, ales luna trecută, este nepotul său.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a felicitat pe Kyriakos Mitsotakis pentru "victoria clară" şi i-a reamintit că mai sunt "multe de făcut" pentru redresarea ţării sale, notează AFP.

Citit 762 ori Ultima modificare Luni, 08 Iulie 2019 19:06

1 comentariu

 • postat de cristi Marți, 09 Iulie 2019 18:13 86.125.62.*** Link la comentariu
  0
  0

  Tarile europene care au avut guverne progresiste pana acum, incep sa se trezeasca la realitate si voteaza cu conservatorii.
  Numai romanii fac pe dos ca de obicei.
  Traiasca progresismul neomarxist tovarasi!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.