Spania se reîntoarce la urne

Spania se reîntoarce la urne

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Premierul interimar spaniol Pedro Sanchez a informat că Spania va organiza noi alegeri generale în luna noiembrie, pentru a patra oară în ultimii patru ani, în contextul în care regele Felipe al VI-lea nu a oferit încă un mandat pentru formarea unui nou guvern, relatează site-ul agenției Reuters. „Nu există o majoritate în Congres care să permită formarea unui nou guvern, de aceea vor avea loc din nou alegeri, la data de 10 noiembrie”, a informat Sanchez. Familia regală a informat marți, printr-un comunicat, că nicio formațiune politică nu va primi susținerea Parlamentului pentru a forma un nou nuvern.

Sánchez a convocat alegeri legislative anticipate în luna februarie, după ce partidele separatiste catalane și-au retras sprijinul pentru propunerile sale privind bugetul. „Cetățenii spanioli și-au exprimat deja alegerea de patru ori. Au ales să meargă în continuare cu un guvern progresiv condus de PSOE. Vă vom cere să va exprimați părerea și mai clar pe 10 noiembrie”, a mai afirmat Sanchez. Pedro Sanchez este premier în exercițiu al Spaniei din 1 iunie 2018.

Spania se confruntă cu o instabilitate politică, după ce bipartitismul a făcut făcut ţăndări în 2015, odată cu intrarea în forţă în Parlament a stângii radicale şi liberalilor de la Ciudadanos. Parlamentul este şi mai fragmentat după emergenţa Vox (extrema dreaptă), în ultimul scrutin. Într-un context delicat pentru Spania, pe fondul unei încetiniri a ritmului creşterii economice şi cu câteva săptămâni înaintea sentinţei judiciare împotriva celor 12 lideri separatişti catalani, acest nou impas urmează să antreneze dizolvarea Parlamentului la 23 septembrie şi convocarea unui al patrulea scrutin în patru ani.

În iulie, Sanchez a eşuat să obţină încrederea deputaţilor, din cauză că nu a ajuns la un acord cu Podemos (stânga radicală) asupra unui guvern de coaliţie.

Citit 899 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Septembrie 2019 22:24

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro