Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Armata turcă şi-a intensificat începând din noaptea de sâmbătă spre duminică ofensiva în nordul Siriei, îndeosebi la periferia oraşului strategic kurdo-sirian Ras al Ain, pe care susţine că l-a cucerit, deşi informaţiile provenite din zonă sunt contradictorii.

Presa locală, citată de agenţia EFE, relatează duminică despre intensificarea activităţilor forţelor aeriene turce în apropierea oraşului de frontieră Akcakale, unde armata turcă şi-a întărit prezenţa cu un nou convoi de tancuri şi cu material militar greu. Tirurile de artilerie ale turcilor au continuat la primele ore ale dimineţii de duminică, îndeosebi în acest oraş, situat la câteva sute de metri de frontiera siriană. Un indiciu că armata turcă se aşteaptă la mai multe lupte în zonă este faptul că autorităţile din mai multe oraşe de frontieră au anunţat închiderea şcolilor pentru cel puţin trei zile, începând de luni.

În replică la atacurile armatei turce, circa 300 de proiectile ale miliţiilor siriano-kurde, Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), au căzut până în prezent în diferite puncte din sudul Turciei, provocând 18 morţi şi circa o sută de răniţi, toţi civili. În plus, până acum patru militari turci şi-au pierdut viaţa, iar la înmormântarea lor au asistat zeci de mii de persoane, notează EFE.

Duminică, guvernul turc a dat asigurări că, pe parcursul ofensivei, începută miercuri, "a neutralizat" (altfel spus a ucis, reţinut sau rănit) 480 de combatanţi din miliţiile siriano-kurde YPG. "Operaţiunile în cadrul ofensivei 'Izvorul Păcii' au continuat în timpul nopţii cu succes, cu sprijin terestru şi aerian, inclusiv cu drone", a anunţat Ministerul Apărării turc într-un comunicat.

Potrivit Reuters, care citează Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO, cu sediul la Londra), forţele turce şi aliaţii lor sirieni au cucerit porţiuni importante din oraşul sirian Suluk, situat la circa 10 km distanţă de graniţa siriano-turcă, la sud-est de oraşul Tel Abyad.

Un reprezentant al Forţelor Democrate Siriene (FDS), principala coaliţie a combatanţilor kurzi şi arabi care controlează vaste regiuni în nordul şi nord-estul Siriei, a confirmat că în această zonă au loc lupte, transmite AFP.

Pe un alt front, la Ras al Ain, forţele kurde i-au respins pe militarii turci şi pe aliaţii săi sirieni, a anunţat OSDO. "Luptele continuă la periferia de vest a oraşului", potrivit OSDO, care a anunţat că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, au fost ucişi la Ras Al Ain 17 combatanţi proturci şi patru luptători ai FDS.

Turcia se confruntă cu tot mai multe critici din exterior, care provin atât din partea partenerilor săi occidentali din NATO, dar şi din partea Ligii Arabe. De altfel, Franţa şi Germania au anunţat că nu vor mai vinde armament Turciei, câtă vreme continuă ofensiva, calificată de Liga Arabă drept "o invazie" a unei ţări suverane.

Citit 442 ori Ultima modificare Duminică, 13 Octombrie 2019 18:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.