UE aprobă solicitarea Londrei de amânare a Brexitului

UE aprobă solicitarea Londrei de amânare a Brexitului
Încă trei luni de aşteptare pentru un acord
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cele 27 de state care vor rămâne în Uniunea Europeană au decis luni, 28 octombrie 2019, la Bruxelles, să accepte solicitarea Londrei de amânare a Brexitului cu trei luni, până la 31 ianuarie 2020, a anunţat pe Twitter preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, transmit AFP.

''Cei 27 au căzut de acord să accepte cererea Regatului Unit pentru o amânare flexibilă a Brexitului, până la 31 ianuarie 2020'', a indicat Tusk, pe Twitter. El a precizat că această decizie va fi formalizată printr-o procedură scrisă.

Propunerea care a fost dezbătută prevede o amânare a Brexitului până la 31 ianuarie 2020, dar cu posibilitatea ca Regatul Unit să iasă din UE la 1 decembrie 2019 sau la 1 ianuarie 2020, în caz de ratificare a acordului înainte de aceste termene.

Deputaţii britanici urmau să supună la vot, luni după-amiază, o moţiune a premierului Boris Johnson care propune organizarea de alegeri anticipate pe 12 decembrie. Liderul conservator speră ca până la acea dată să obţină adoptarea în parlament a textelor necesare pentru punerea în aplicare a acordului de Brexit convenit în urmă cu zece zile la Bruxelles.

Toate ţările UE au convenit săptămâna trecută asupra necesităţii unei a treia amânări a Brexitului pentru a evita o ieşire nereglementată şi s-au pus de acord să ia o decizie asupra subiectului prin procedură scrisă, fără a fi necesară convocarea unui summit.

Londra a făcut un pas suplimentar duminică în direcţia unui scrutin anticipat, două partide de opoziţie avansând o propunere în acest sens, condiţionată de o amânare a Brexitului până la sfârşitul lui ianuarie. La peste trei ani de la referendumul în care britanicii au votat în proporţie de 52 la sută pentru părăsirea Uniunii Europene, deputaţii britanici au aprobat în principiu, pe 22 octombrie, acordul încheiat de UE cu premierul britanic Boris Johnson, dar au respins calendarul de marş forţat pe care acesta dorea să-l impună legislativului. În acest context, partidul unionist nord-irlandez DUP şi-a reafirmat determinarea de a face să eşueze acordul de Brexit negociat de premierul Boris Johnson. DUP vrea ca Regatul Unit să iasă din UE cu un acord, dar nu cu cel negociat de Boris Johnson.

Problema irlandeză se află în centrul Brexitului, întrucât introducerea unei frontiere fizice între provincia britanică din nordul insulei şi republica din sud ar pune sub semnul întrebării acordurile de pace din 1998, care au pus capăt celor trei decenii de tulburări între republicani şi unionişti. Acordul încheiat de Boris Johnson face necesare controale vamale imediat ce Marea Britanie va ieşi din piaţa unică şi uniunea vamală, atât între Marea Britanie şi Irlanda de Nord, cât şi între cele două părţi ale insulei irlandeze. Unioniştii consideră că acordul face mai probabilă în final o unificare cu Republica Irlanda, căreia i se opun.

Regatul Unit trebuia iniţial să părăsească UE pe 29 martie 2019, o dată-limită amânată deja în două rânduri, mai întâi până la 12 aprilie şi apoi până la 31 octombrie.

Citit 731 ori Ultima modificare Luni, 28 Octombrie 2019 18:53

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.