Guvernul Maia Sandu, demis prin moţiune de cenzură

Guvernul Maia Sandu, demis prin moţiune de cenzură
Criză politică în Republica Moldova
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Guvernul de la Chişinău, condus de Maia Sandu, a fost demis marţi de parlament printr-o moţiune de cenzură, adoptată cu 63 de voturi, informează. Căderea guvernului intervine la doar cinci luni de când prim-ministrul pro-occidental Maia Sandu a preluat funcţia, promiţând să combată corupţia, informează Reuters.

Moţiunea de cenzură împotriva guvernului a fost depusă vineri de deputaţii socialişti, parteneri la guvernare, după ce executivul şi-a asumat răspunderea pentru un proiect de modificare a Legii Procuraturii. Potrivit legislaţiei, era nevoie de cel puţin 51 de voturi pentru ca moţiunea de cenzură să fie aprobată şi în consecinţă să fie demis guvernul.

Moţiunea, dezbătută în plen în prezenţa premierului, a fost susţinută de parlamentarii din Partidul Socialiştilor (PSRM) şi de cei ai Partidului Democrat (PDM). La şedinţă au fost prezenţi 93 de deputaţi, în faţa cărora Maia Sandu a prezentat realizările şi obiectivele guvernului său, după care a urmat o sesiune de întrebări-răspunsuri.

În timpul discursului său, Maia Sandu a declarat că Republica Moldova are nevoie de justiţie şi procuratură eficiente, iar funcţionarii corupţi trebuie demişi şi arestaţi. "Reforma justiţiei e piatra de temelie a Guvernului ACUM. Ne dorim o justiţie adevărată, ne dorim ca cei care au furat miliardul sa ajungă la închisoare", a spus ea.

După discurs şi sesiunea de întrebări-răspunsuri, au urmat luări de cuvânt ale parlamentarilor. Reprezentantul Partidului "Şor", Denis Ulianov, a anunţat că formaţiunea sa se va abţine de la votarea moţiunii împotriva guvernului, exprimându-şi speranţa în organizarea cât mai curând a unor alegeri anticipate.

La rândul său, Pavel Filip a anunţat că Partidul Democrat va susţine moţiunea.

Cele doua componente ale Blocului ACUM - Platforma DA şi Partidul Acţiune şi Solidaritate - au organizat în faţa clădirii Parlamentului o acţiune de susţinere a guvernului Sandu, numită „Apărăm Guvernul Maia Sandu! Apărăm justiţia!”. După ce a fost anunţat rezultatul votului, protestatarii au început să strige "Jos hoţii".

Pe parcursul celor 28 de ani de independenţă ai Republicii Moldova, trei guverne au căzut în urma votului de neîncredere - cele conduse de Ion Sturza, Vlad Filat şi Valeriu Streleţ.

Citit 983 ori Ultima modificare Marți, 12 Noiembrie 2019 15:11

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.