Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Sistemele de transport franceze au fost paralizate duminică, 8 decembrie 2019, pentru a patra zi, în timp ce sindicatele de la SNCF și sistemul de transport public din Paris RATP și-au menținut greva împotriva reformei pensiilor.

Prim-ministrul francez Edouard Philippe a declarat că este hotărât să finalizeze reforma sistemului de pensii propusă de guvernul său, însă liderul sindicatului CGT a transmis că va lupta până la retragerea proiectului, potrivit site-ului agenţiei Reuters. "Sunt hotărât să duc această reformă a pensiilor până la capăt, o voi face respectuos și voi aborda îngrijorările oamenilor în legătură cu aceasta", a declarat Philippe, pentru săptămânalul Le Journal du Dimanche. "Dacă nu punem în aplicare o reformă minuțioasă, serioasă și progresivă astăzi, altcineva va face una mâine, cu brutalitate", a adăugat el. Philippe a spus că va prezenta miercuri o schiţă detaliată a planului de reformă a pensiilor.

Liderul CGT, Philippe Martinez, a declarat că uniunea sa va menține protestul până când guvernul renunță la plan. "Vom continua până când planul va fi retras", a spus el. "Lasă-l (Philippe) să asculte furia oamenilor. Lasă-l să spună că numai idioții nu se răzgândesc niciodată. Lasă-l să se întoarcă de unde a plecat", a spus Martinez, adăugând că "nu există nimic bun" în planul de reformă al guvernului.

Franța are unul dintre cele mai generoase sisteme de pensii din țările OCDE. Președintele Emmanuel Macron a fost ales în 2017 pe o platformă de liberalizare a economiei și de reformare a sistemului de pensii. Macron vrea să introducă un sistem de pensii cu drepturi egale pentru toată lumea și să elimine un set de subsisteme în baza cărora unii lucrători de la SNCF, RATP și alte instituții se pot pensiona la vârsta de 50 de ani, cu un deceniu înaintea celorlalți. Francezii se tem că veniturile lor pentru bătrânețe vor scădea și, în plus, vor fi nevoiți să muncească până la o vârstă mai înaintată.

Sindicatele planifică o a doua manifestație marți, 10 decembrie 2019, în urma unei prime demonstraţii care s-a desfăşurat joi, 5 decembrie 2019, când 65.000 de oameni au protestat la Paris și 806.000 au luat parte la proteste la nivel național, potrivit cifrelor poliției.

Citit 758 ori Ultima modificare Duminică, 08 Decembrie 2019 20:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.