Ekaterini Sakellaropoulou, prima femeie preşedinte a Greciei
Foto: cursdeguvernare.ro

Ekaterini Sakellaropoulou, prima femeie preşedinte a Greciei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ekaterini Sakellaropoulou, prima femeie aleasă preşedinte al Republicii Elene, a depus jurământul vineri, în faţa unui parlament aproape gol, la Atena, urmând apoi să preia funcţia în cadrul unei ceremonii al cărei număr de invitaţi a fost redus considerabil, din cauza epidemiei de coronavirus în creştere în ţară, notează France Presse.

Aleasă la 22 ianuarie cu o mare majoritate de parlamentul grec, la propunerea prim-ministrului conservator Kyriakos Mitsotakis, Ekaterini Sakellaropoulou, de profesie magistrat, care preferă să fie numită Katerina - un nume mai puţin oficial - este prima femeie care obţine acest post, în principal onorific, pentru un mandat de cinci ani.

Îmbrăcată sobru cu un costum bleumarin, ea a depus jurământul la ora locală 11:40 (9:40 GMT) pe Biblie, în faţa arhiepiscopului Ieronimos, şeful Bisericii Ortodoxe a Greciei, în prezenţa a aproximativ treizeci de deputaţi, faţă de 300 de membri în mod obişnuit. Ea nu a dat mâna nici cu premierul Mitsotakis, nici cu alţi oficiali.

Din cauza epidemiei de coronavirus, numărul invitaţilor a fost considerabil redus, doar aproximativ 100 fiind aşteptaţi să participe, faţă de o mie iniţial prevăzuţi.

De asemenea din cauza coronavirusului, care a contaminat 117 persoane şi a făcut un mort în Grecia, autorităţile au închis de marţi toate şcolile, creşele şi universităţile în ţară, iar joi au decis să închidă cinematografele, teatrele, tribunalele şi discotecile, după primul mort de această boală, un grec de 66 de ani.

Citit 1072 ori Ultima modificare Vineri, 13 Martie 2020 23:53

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.