Administraţia Trump ia în calcul efectuarea unui test nuclear

Administraţia Trump ia în calcul efectuarea unui test nuclear

Avertisment la adresa Rusiei şi Chinei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Administraţia preşedintelui Donald Trump a evocat posibilitatea efectuării primului test nuclear american după anul 1992, ca avertisment la adresa Rusiei şi Chinei, decizie ce ar reprezenta o schimbare radicală a politicii de apărare a SUA, potrivit cotidianului Washington Post, citat de AFP.

Conform acestei publicaţii, care citează un înalt responsabil guvernamental şi doi foşti responsabili, toţi sub acoperirea anonimatului, discuţia a avut loc în timpul unei reuniuni desfăşurate pe 15 mai şi a survenit după ce oficiali americani au spus că Rusia şi China ar efectua astfel de teste. Moscova şi Beijingul au dezminţit, în timp ce Washingtonul nu a adus dovezi în sprijinul acelor afirmaţii.

În opinia înaltului responsabil american citat, dacă Statele Unite ar arăta că pot efectua ''rapid'' un test nuclear, aceasta ar fi o bună tactică de negociere într-o perioadă în care Washingtonul încearcă să încheie cu Rusia şi China un acord tripartit asupra armelor nucleare. Reuniunea s-a încheiat fără o decizie, iar sursele au păreri diferite cu privire la continuarea acestei discuţii, mai notează cotidianul american.

În opinia lui Beatrice Fihn, membră a Campaniei internaţionale pentru abolirea armelor nucleare (ICAN), grup care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2017, un eventual test nuclear american ar putea conduce la declanşarea unui nou Război Rece. ''Aceasta ar distruge orice şansă de a evita o nouă şi periculoasă cursă a înarmării nucleare şi ar conduce în final la erodarea cadrului mondial al controlului armamentelor'', a estimat ea, într-un comunicat.

Relatarea din Washington Post survine după ce preşedintele Donald Trump a anunţat retragerea SUA din tratatul "Cer Deschis", acuzând Rusia că încalcă acest acord ce permite zboruri de observaţie între statele semnatare pentru verificarea mişcărilor militare.

Citit 340 ori Ultima modificare Luni, 25 Mai 2020 03:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.