Mii de bulgari au cerut în stradă demisia guvernului

Mii de bulgari au cerut în stradă demisia guvernului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Mii de bulgari au ieşit în stradă duminică seara, pentru a patra seară consecutiv, protestând împotriva corupţiei şi cerând demisia guvernului conservator al prim-ministrului Boiko Borisov, a informat France Presse.

La Sofia, peste 3.000 de persoane au demonstrat timp de câteva ore în faţa sediului guvernului, scandând "Mafia" şi "Demisia". Protestatarii au mărşăluit de asemenea în faţa parlamentului, blocând traficul într-o mare parte din centrul capitalei până târziu, în timpul nopţii. Ministerul de Interne a anunţat seara târziu că mitingul din capitală s-a încheiat fără incidente. Sute de persoane au demonstrat de asemenea împotriva guvernului duminică în cel puţin zece alte oraşe din Bulgaria.

Protestele au început joi la Sofia, împotriva percheziţiilor ordonate de parchet şi efectuate de poliţişti înarmaţi şi procurori la sediul preşedinţiei bulgare. Percheziţiile au fost interpretate de protestatari ca un atac asupra preşedintelui Rumen Radev, sprijinit de socialişti. Radev este foarte critic faţă de guvernul conservator. El l-a acuzat sâmbătă că are un "caracter mafiot" şi a cerut demisia prim-ministrului Boiko Borisov, ceea ce acesta a refuzat.

Protestatarii au lansat duminică o petiţie online prin care cer plecarea lui Borisov de la putere. Un nou miting împotriva guvernului era convocat luni la Sofia, iar un protest naţional ar putea avea loc joi. La 13 ani de la intrarea în Uniunea Europeană, Bulgaria este ţara UE cea mai afectată de corupţie, potrivit ONG-ului Transparency International.

Citit 1023 ori Ultima modificare Luni, 13 Iulie 2020 18:03

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.