Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Fostul rege spaniol Juan Carlos, bănuit de fapte de corupţie, a decis să părăsească Spania, a anunţat Casa Regală de la Madrid, transmite agenţia EFE.

Regele emerit al Spaniei, Juan Carlos I, i-a comunicat fiului său, regele Felipe al VI-lea, ''decizia chibzuită'' de a pleca să trăiască în afara Spaniei, ca urmare a repercusiunilor publice ale ''unor evenimente trecute'' din viaţa sa privată, se menţionează într-un comunicat al Casei Regale spaniole.
Justiţia elveţiană şi spaniolă anchetează în special asupra unei sume de circa o sută de milioane de dolari, care ar fi fost vărsată în secret de către Arabia Saudită într-un cont al regelui Juan Carlos, în Elveţia.
Presa spaniolă a publicat în iulie 2018 înregistrări în care fosta sa amantă nemţoaică, Corinna Larsen (cunoscută şi sub numele de Corinna zu Sayn-Wittgenstein), afirma că Juan Carlos a încasat un comision pentru ca unor societăţi spaniole să li se atribuie contractul pentru un tren de mare viteză între Mecca şi Medina, în anul 2011.
Curtea Supremă spaniolă a anunţat în luna iunie deschiderea unei anchete cu privire la o eventuală responsabilitate a fostului monarh, astăzi în vârstă de 82 de ani, dar numai pentru fapte comise după abdicarea sa. El este bănuit de asemenea că a transferat fonduri oculte într-un cont al Corinnei Larsen, în Bahamas.
Publicaţia online El Espanol a publicat elemente din declaraţia acordată Parchetului din Geneva de către avocatul elveţian Dante Canonica, care a spus că a fost însărcinat să ''creeze o structură'' pentru a ascunde fondurile vărsate lui Juan Carlos.
La rândul ei, Corinna Larsen a afirmat, în faţa Parchetului din Geneva, potrivit ziarului El Pais, că fostul suveran i-a transferat aproape 65 milioane de euro, ''nu pentru a se debarasa de bani'', ci ''din gratitudine şi dragoste''.
Premierul socialist spaniol Pedro Sanchez s-a declarat luna trecută ''tulburat'' de informaţiile ''neliniştitoare'' legate de fostul rege Juan Carlos. ''Palatul Regal însuşi, şi îi mulţumesc pentru aceasta, se distanţează de aceste informaţii neliniştitoare şi tulburătoare'', a declarat Sanchez, al cărui guvern depune eforturi pentru a evidenţia diferenţa între actualul rege Felipe şi tatăl său, care a fost rege al Spaniei între 1975 şi 2014.

Citit 616 ori Ultima modificare Marți, 04 August 2020 20:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.