Manifestaţii de stradă după exploziile din Beirut. Guvernul propune organizarea de alegeri anticipate

Manifestaţii de stradă după exploziile din Beirut. Guvernul propune organizarea de alegeri anticipate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Premierul libanez Hassan Diab a anunţat că va propune organizarea de alegeri legislative anticipate, pe fondul manifestaţiilor de protest declanşate după explozia de marţi din Beirut, de care libanezii consideră că se face responsabilă clasa politică, transmite AFP.

Şeful guvernului a estimat într-un discurs televizat că doar "alegerile anticipate pot permite ieşirea din criza structurală", menţionând că este gata să mai stea la putere "timp de două luni", timp în care forţele politice ar urma să ajungă la un acord cu privire la acest subiect. Anunţul său survine în contextul în care mii de libanezi au ieşit în stradă sâmbătă la Beirut, cerând "răzbunare" şi "căderea regimului".

Manifestanţii au arborat foi albe cu numele unora dintre cele peste 150 de persoane ucise de explozia de marţi şi au instalat ghilotine de lemn în Piaţa Martirilor din capitală.

Peste 110 persoane au fost rănite şi un poliţist ar fi fost ucis în ciocniri.

Sâmbătă, mai mulţi deputaţi libanezi şi-au anunţat demisiile. Liderul partidului istoric creştin libanez Kataeb (opoziţie), Samy Gemayel, şi-a anunţat demisia din legislativ, împreună cu alţi doi deputaţi ai formaţiunii, în urma tragediei de la Beirut, pledând pentru construirea unui "nou Liban". Înaintea lor, şi-au mai prezentat demisiile un deputat din blocul liderului druz Walid Joumblatt, Marwan Hamade - care a cerut o anchetă internaţională asupra exploziei şi şi-a exprimat totala neîncredere în instituţiile libaneze, începând cu parlamentul -, precum şi deputata Paula Yacoubian, aleasă pe lista societăţii civile şi care i-a îndemnat şi pe alţi deputaţi să-i urmeze exemplul.

În cursul zilei de duminică, deţinătoarea portofoliului informaţiilor, Manal Abdel Samad, a anunţat că îşi dă demisia din Guvern.

"După uriaşa catastrofă din Beirut, îmi prezint demisia guvernului. Îmi cer iertare libanezilor, nu am putut răspunde solicitărilor lor", a declarat şefa Ministerului Informaţiilor, într-o scurtă alocuţiune televizată.

Deflagraţiile provocate de explozia a circa 2.700 de tone de nitrat de amoniu depozitate de şase ani în condiţii necorespunzătoare în portul capitalei libaneze s-au soldat conform ultimului bilanţ cu cel puţin 158 de morţi şi 5.000 de răniţi, iar sute de mii de locuitori ai oraşului parţial devastat au rămas fără adăpost. Tragedia a alimentat nemulţumirea libanezilor faţă de o clasă politică pe care o acuză de incompetenţă şi corupţie.

Citit 508 ori Ultima modificare Duminică, 09 August 2020 18:42

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.