Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Un documentar de 40 de minute, recent declasificat, prezintă imagini în premieră de la detonarea așa-numitei "Bombe a Țarului", care a provocat cea mai mare explozie nucleară produsă vreodată de om. Respectiva bombă cu hidrogen a fost testată pe 30 octombrie 1961, deasupra arhipelagului Novaia Zemlia din Oceanul Arctic și a avut o putere de 50 de megatone TNT, de 3.300 de ori mai puternică decât bomba de la Hiroșima (a cărei putere a fost în jur de 15 kilotone). Filmul documentar, care prezintă în detaliu felul în care s-a desfășurat acest test și care începe cu mesajul "Strict Secret", a fost recent făcut public de către agenția rusă pentru energie Rosatom, care a fost implicată în explozia produsă anul trecut în Rusia, la o bază militară din regiunea Arhanghelsk, în cursul testării unei rachete.

"Bomba Țarului", cu o greutate de 27 de tone, a fost detonată la o altitudine de 4 kilometri. Lumina produsă de explozie a fost caracterizată ca fiind "neobișnuit de puternică" și vizibilă, în ciuda stratului gros de nori, pe o rază de 1.000 de kilometri. La câteva secunde după detonare, mingea de foc era deja vizibilă de la 250 de kilometri distanță. După 40 de secunde de la explozie, sfera de foc atinsese deja 30 de kilometri înălțime. Cu trecerea timpului, mingea de foc a început să se răcească și să ia forma clasică de ciupercă nucleară, care, în faza finală, a atins un diametru de 90 de kilometri și o înălțime de 65 de kilometri, cât șapte munți Everest puși unul peste altul. Explozia a distrus totul instantaneu pe o rază de 35 de kilometri. Unda de șoc, care a distrus toate clădirile dintr-un oraș militar aflat la 55 de kilometri distanță și a spart geamurile de la ferestre în localități aflate la 900 de kilometri distanță, a fost înregistrată de seismografele de pe întreaga planetă.

În ciuda puterii colosale, bomba a avut mai degrabă un impact pur propagandistic, analiștii americani de la acea dată susținând că o astfel de armă are un potențial militar "limitat", în special din cauza dificultăților legate de transportul său.

Citit 809 ori Ultima modificare Joi, 27 August 2020 22:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.