Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat joi că executivul european a lansat o procedură de infringement la adresa Regatului Unit, în conformitate cu prevederile Acordului de retragere, în legătură cu noua lege britanică privind piaţa internă, transmit Reuters, AFP şi dpa.

''În această dimineaţă, Comisia a decis să trimită o scrisoare de notificare oficială guvernului Regatului Unit. Acesta este prima etapă într-o procedură de infringement'', a declarat Ursula von der Leyen. ''Acest proiect de lege este prin natura sa o încălcare a obligaţiei de bună credinţă incluse în Acordul de retragere'', a adăugat şefa executivului comunitar.
Londra are la dispoziţie un termen de 30 de zile pentru a răspunde scrisorii executivului UE.
În urmă cu trei săptămâni, Comisia Europeană a dat termen Regatului Unit până la finalul lunii septembrie pentru a retrage proiectul de lege ce repune în discuţie angajamentele asumate de Londra în cadrul Brexitului, care a adus ''atingere gravă încrederii'', subliniind că Uniunea Europeană nu va ezita să se adreseze justiţiei.
Legea privind piaţa internă îi conferă premierului Boris Johnson puterea de a anula o prevedere din Acordul de retragere, care i-ar impune provinciei Irlanda de Nord reguli vamale diferite de restul Regatului Unit în perioada post-Brexit.
La rândul său, ministrul britanic Michael Gove a declarat joi că între Londra şi UE încă există diferenţe în discuţiile privind viitoarele relaţii comerciale, dar a precizat că Regatul Unit va face eforturi pentru încheierea unui acord. Gove le-a transmis parlamentarilor britanici că în centrul discuţiei privind relaţia viitoare cu UE se află interesele sectorului auto. ''În această săptămână, are loc cea de-a rundă de negocieri cu Uniunea Europeană. Evident, rămân diferenţe de opinie, dar suntem decişi să lucrăm asiduu pentru a ajunge la un acord în cadrul stabilit de premier'', a spus el.
Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, la câteva zile după semnarea Acordului de retragere care includea condiţiile despărţirii. Ţara a intrat de atunci într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. În cazul absenţei unui asemenea acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Citit 449 ori Ultima modificare Joi, 01 Octombrie 2020 17:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.