Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Cel mai influent politician polonez, Jaroslaw Kaczynski, a ameninţat marţi că Varşovia se va opune planului Uniunii Europene de redresare economică, în cazul în care blocul comunitar nu renunţă la încercările de ''şantajare'' a Poloniei pe tema identităţii culturale, relatează marţi de Reuters. Kaczynski - care este vicepremier şi liderul partidului Lege şi Justiţie (PiS) - a făcut acest comentariu într-un interviu acordat publicaţiei Gazeta Polska Codziennie.
În luna iulie, liderii statelor UE au căzut de acord asupra bugetului multianual 2021-2027 şi planului de redresare economică post-COVID-19, dar pentru a intra în vigoare ambele documente trebuie să fie aprobate de Parlamentul European şi ratificate de parlamentele naţionale din cele 27 de state membre.
Polonia şi Ungaria au ameninţat că vor bloca planul de redresare economică, dacă nu se renunţă la condiţionarea acordării fondurilor de la bugetul comunitar de respectarea standardelor democratice ale UE privind drepturile şi libertăţile. Întrebat dacă Polonia se va opune bugetului multianual şi planului de redresare post-COVID-19, Kaczynski a afirmat: ''Va fi un veto. Dacă ameninţările şi şantajul sunt menţinute, atunci noi vom apăra cu fermitate interesul vital al Poloniei''.
Primul raport realizat vreodată de Comisia Europeană cu privire la situaţia statului de drept în ţările membre, prezentat la 30 septembrie, indică faptul că ''reformele justiţiei din Polonia începând din 2015 sunt o sursă majoră de controverse''.

Citit 299 ori Ultima modificare Marți, 13 Octombrie 2020 16:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.