Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Un tribunal din Turcia a condamnat 337 de persoane - marea majoritate ofiţeri şi poliţişti - la închisoare pe viaţă, în finalul principalului proces cu privire la lovitura de stat eşuată din 2016 care l-a vizat pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP. Aceste persoane au fost găsite vinovate de ”tentativă de răsturnare a ordinii consitituţionale”, de ”tentativă de asasinare a preşedintelui” şi de ”omucideri voluntare”, potrivit unui jurnalist AFP. Între persoanele condamnate se află piloţi care au bombardat mai multe locuri emblematice la Ankara - precum Parlamentul, şi ofiţeri care au condus lovitura în forţă la baza militară Akinci.
Alte 60 de persoane au fost condamnate la diverse pedepse cu închisoarea, iar alte 75 au fost achitate, potrivit unui rezumat al verdictului obţinut de AFP. Patru civili - inclusiv omul de afaceri Kemal Batmaz - au fost condamnaţi, de asemenea, la câte 79 de pedepse cu închisoarea pe viaţă agravante. Pedeapsa cu închisoarea pe viaţă ”agravantă”, care prevede condiţii de detenţie mai strictă, a înlocuit în arsenalul juridic turc pedeapsa cu moartea, abolită în 2004.
În total, 475 de persoane erau judecate în acest proces, considerat principala procedură cu privire la puciul eşuat din noaptea de 15 spre 16 iulie 2016. De atunci, autoritățile îi vânează neîncetat pe susţinătorii predicatorului Fethullah Gülen şi au declanşat epurări de o amploare fără precedent în istoria modernă a Turciei. Câteva zeci de mii de oameni au fost arestaţi, iar peste 140.000 de persoane au fost destituite sau suspendate din funcţii.

Citit 403 ori Ultima modificare Joi, 26 Noiembrie 2020 20:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.