Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
1 comentariu

Uniunea Europeană va merge înainte cu pachetul său financiar în valoare de 1.800 miliarde de euro, destinat relansării economiei blocului comunitar după pandemia de COVID, chiar dacă Ungaria şi Polonia vor continua să îşi exprime veto-ul faţă de acest proiect, a declarat comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, informează Reuters.

Autorităţile de la Budapesta şi Varşovia şi-au exprimat veto-ul faţă de bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2017, în valoare de 1.100 miliarde de euro, precum şi faţă de Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, în valoare de 750 miliarde de euro, din cauza unei clauze din bugetul multianual care condiţionează accesul la fonduri de respectarea statului de drept.

"Desigur că nu vom capitula în faţa acestui veto. Acest lucru ar trebui să fie foarte clar Ungariei şi Poloniei... Premisa noastră este foarte clară vizavi de aceste state membre, vom merge înainte fără ele", a spus Gentiloni, la o conferinţă organizată vineri de Institutul pentru studii politice internaţionale (ISPI). Comisarul european a adăugat că este îngrijorat cu privire la impasul care există în continuare în relaţia cu cele două state din Europa de Est, dar totodată şi-a exprimat încrederea că acest impas poate fi depăşit printr-un acord graţie eforturilor diplomatice. Potrivit lui Gentiloni, faptul că Germania, cea mai puternică ţară din UE, deţine în prezent preşedinţia rotativă a blocului comunitar ar putea fi "un avantaj în găsirea unei soluţii".

Controversa cu privire la următorul buget comunitar ar urma să domine discuţiile care vor avea loc cu prilejul summitului european care va avea loc în perioada 10-11 decembrie la Bruxelles. Comisia Europeană studiază deja diferite opţiuni pentru a activa fondul de redresare post-pandemie fără Polonia şi Ungaria, dacă aceste ţări nu-şi ridică în zilele următoare veto-ul asupra acestui plan. Una dintre opţiunile analizate de Comisia Europeană este iniţierea unei ''cooperări consolidate'', un mecanism prevăzut în tratate şi care permite unui grup de cel puţin nouă state membre să lanseze o iniţiativă la care nu doresc să participe şi celelalte state membre. O altă idee ar fi ca statele membre care doresc să participe la fondul de redresare să ofere garanţiile financiare necesare pentru ca Executivul comunitar să poată emite datoria comună cu care se va finanţa acest fond, astfel încât să nu mai fie nevoie de decizia privind resursele proprii (care cuprinde sursele de finanţare ale mecanismului), blocarea acestei decizii fiind modalitatea prin care Polonia şi Ungaria au opus acel veto. O a treia variantă ar presupune un acord interguvernamental între statele statele interesate, dar Bruxellesul consideră că această opţiune este mai puţin atractivă, întrucât ar necesita mai mult timp şi, în plus, atragerea de împrumuturi de pe pieţe prin această schemă ar creşte gradul de îndatorare al statelor membre.

Citit 412 ori Ultima modificare Duminică, 06 Decembrie 2020 23:58

1 comentariu

  • postat de VLad Luni, 07 Decembrie 2020 05:55 5.13.250.*** Link la comentariu
    0
    0

    Ungaria și Polonia sunt cele mai deștepte țări. Doar ele au înțeles ce înseamnă uniunea UE. Au înțeles că Uniunea UE nu poate și nu nu se tolerează a fi sclavie sub formă mascată prin care să li se impună de la Bruxelles ce să facă în propriilor lor țăr suverane. CUM DRA CU SĂ-MI IMPUI TU DE LA DISTANȚA, DE LA BUCISELLES LA NINE-N ȚARĂ CÂND TU BRUXELLEZ DE 2 BANI NU TRĂIEȘTI LA MINE-N ȚARĂ CA SĂ SIMȚI PE PROPRIA-ȚI PIELE MĂSURILE PE CARE MI LE IMPUI MIE POLONEZ, UNGUR, ROMÂN, ETC.

    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.