Pescuitul, obstacol al negocierilor pentru Brexit

Pescuitul, obstacol al negocierilor pentru Brexit
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Există „probleme semnificative” în negocierile dintre Londra și Uniunea Europeană în legătură cu viitoarele lor relaţii comerciale, în pofida faptului că Uniunea Europeană i-a făcut Marii Britanii o ofertă nouă în domeniul pescuitului, au anunţat surse apropiate acestui dosar. „Negocierile continuă, dar poziţiile noastre rămân îndepărtate”, au declarat sursele citate, care au menţionat pescuitul şi subvenţiile drept principale obstacole în tratative, relatează Agerpres. În prezent, obținerea unui acord care să reglementeze relaţiile comerciale viitoare între Bruxelles şi Londra pare destul de improbabilă.

Menţinerea accesului pescarilor europeni în apele britanice, respinsă de Londra, este unul dintre subiectele cele mai controversate în aceste tratative şi un subiect sensibil în special pentru Franţa şi Olanda, ţări cu un sector dezvoltat al pescuitului. Fără un acord, relaţiile comerciale dintre Regatul Unit şi UE vor fi reglementate de normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Va fi însă nevoie de unele înţelegeri sectoriale între Bruxelles şi Londra pentru domenii care necesită un cadru legal, cum este sectorul transporturilor, pentru acesta Comisia Europeană anunţând săptămâna trecută planuri de contingenţă aplicabile în caz de eşec al negocierilor.

Cu mai puţin de două săptămâni înainte ca Marea Britanie să iasă din UE, ambele părţi se îndeamnă reciproc să acţioneze pentru a realiza progrese şi pentru a proteja un comerţ în valoare de aproape 1.000 de miliarde de dolari din tarife vamale şi taxe impuse pentru anumite mărfuri. Discuţiile sunt în mare parte blocate pe două subiecte: drepturile de pescuit ale Uniunii în apele britanice şi crearea aşa-numitelor condiţii de concurenţă echitabilă care să asigure reguli privind o concurenţă loială pentru ambele părţi.

Citit 639 ori Ultima modificare Luni, 21 Decembrie 2020 01:06

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.