Italia, în pericol de a rămâne fără guvern în plină pandemie

Italia, în pericol de a rămâne fără guvern în plină pandemie

Giuseppe Conte (stânga) şi Matteo Renzi (dreapta)
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Fostul premier Matteo Renzi și-a retras partidul din coaliția de guvernare a Italiei, provocând haos politic la Roma, anunță Politico, citat de hotnews.ro. Renzi, al cărui partid, Italia Viva, este partener junior în coaliția cu Mișcarea 5 Stele și Partidul Democrat, a amenințat de mai multe zile că își va retrage sprijinul pentru guvernul lui Giuseppe Conte, din cauza planului de relansare economică. Acesta a anunțat în cadrul unei conferințe de presă demisiile miniștrilor Teresa Bellanova (Agricultură) și Elena Bonett (Familie), precum și a secretarului de stat al ministerului de Externe Ivan Ivan Scalfarotto, scoțând practic formațiunea sa de la guvernare.

Renzi a afirmat că mișcarea a fost una curajoasă, însă politicieni atât din coaliția de guvernare, cât și ai opoziției, au catalogat mutarea drept una iresponsabilă. Liderul Partidului Democrat, Nicola Zingaretti, a afirmat că acțiunile lui Renzi reprezintă "un act împotriva Italiei. Avem nevoie de investiții, locuri de muncă, sănătate pentru a lupta cu pandemia, nu de o criză guvernamentală". Vito Crimi, președintele interimar al Mișcării 5 Stele, a scris că "în timp ce țara se confruntă cu dificultăți, eforturi și sacrificii în timpul celei mai grave crize de sociale, economice și de sănătate din istoria recentă, Renzi își retrage miniștrii".

Premierul Giuseppe Conte a declarat la rândul său că italienii vor găsi de neînțeles o criză guvernamentală în mijlocul unei pandemii care a provocat moartea a peste 80.000 de persoane în Italia. "Cred că o criză nu va fi înțeleasă de țară într-o perioadă cu atât de multe provocări", a afirmat acesta.

Deocamdată nu este clar ce va urma, Conte întâlnindu-se cu președintele italian Sergio Mattarella, care are puterea de a numi șeful guvernului și cel mai probabil va fi o figură cheie în orice negocieri.

Renzi a insistat că este responsabilitatea lui Conte să rezolve criza, lăsând de înțeles că partidul său ar putea colabora din nou cu ceilalți parteneri ai coaliției, dacă vor fi adoptate politici guvernamentale mai puternice.

Conte ar putea încerca să formeze un guvern fără sprijinul lui Renzi, dar cu ajutorul independenților, demisionarilor din Mișcarea 5 Stele și a partidelor de centru și centru-dreapta, însă este neclar dacă sprijinul acestora va fi suficient pentru a învesti un guvern.

Dacă nu va putea forma o majoritate, Conte va fi nevoit să își prezinte demisia președintelui Mattarella, care apoi va ține consultări pentru formarea unui nou guvern. În cazul în care nu va fi găsită nicio majoritate, Mattarella ar putea numi un guvern de uniune națională, condus de un tehnocrat, numele vehiculat în presă fiind cel al lui Mario Draghi, fostul președinte al Băncii Central Europene.

Citit 319 ori Ultima modificare Joi, 14 Ianuarie 2021 22:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.