Conflictul dintre UE şi AstraZeneca se acutizează

Conflictul dintre UE şi AstraZeneca se acutizează
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Șeful AstraZeneca, Pascal Soriot, vine cu o nouă declarație controversată, după ce compania a anunțat că livrările de vaccin împotriva COVID-19 în UE vor fi mult mai reduse decât se aștepta.

El spune că numărul de doze care urmează să fie livrate „nu este atât de rău” și că firma nu este obligată juridic de un anumit calendar, angajamentul asumat de companie fiind doar că va răspunde cererii de vaccinuri „în măsura eforturilor posibile”, relatează Politico. Soriot a mai spus că livrările către UE au fost în mare parte întârziate deoarece blocul comunitar a semnat un contract pentru vaccin abia la trei luni după Marea Britanie și, prin urmare, unitățile de producție din UE încearcă să recupereze această întârziere. El a negat, de asemenea, acuzațiile potrivit cărora compania a vândut vaccinuri și în afara UE pentru a face profit rapid. Soriot a spus că AstraZeneca nu obține profit pe urma vaccinului, la prețuri de 3-4 dolari pe doză la nivel global.

Disputa dintre UE și AstraZeneca a început după ce compania a anunțat că va reduce livrările promise către țările din Uniunea Europeană în prima parte a anului. AstraZeneca se angajase să trimite în jur de 80 de milioane de doze spre cele 27 de țări ale Uniunii Europene până la finalul lunii martie, conform unui oficial european citat de agenție. 31 de milioane dintre acestea, însă, nu vor mai ajunge pe continent, din cauza unor probleme de producție întâmpinate la fabrica din Belgia care produce serul.

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a transmis companiei, în mod public, să ia măsuri pentru a livra cantitatea stabilită, în condițiile în care vaccinul a fost finanțat cu bani europeni. Totodată, ea a anunțat un mecanism de transparență, prin care companiile vor fi obligate să anunțe exporturile către țările non-UE. Mai multe state UE au anunțat chiar că iau în calcul acționarea în justiție a companiei AstraZeneca pentru încălcarea contractelor de furnizare a vaccinului împotriva coronavirus, dacă producătorul nu va respecta programul de livrare stabilit inițial.

Soriot a spus că UE va primi 3 milioane de doze odată ce vaccinul va fi aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente și 17 milioane în total până în februarie. El a minimizat deficitul de doze livrate, spunând că reacțiile liderilor europeni sunt cauzate de stres. Soriot a mai spus că AstraZeneca va produce 100 de milioane de doze pe lună, la nivel global, din februarie, menționând că „Europa obține 17% din producția globală pentru o populație care reprezintă 5% din populația lumii”.

Citit 636 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Ianuarie 2021 17:35

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.