Un singur pașaport anti-COVID, mai multe întrebări. „Certificatul verde digital”, propus pentru toată Europa

Un singur pașaport anti-COVID, mai multe întrebări. „Certificatul verde digital”, propus pentru toată Europa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Certificatul verde digital ("Digital Green Certificate") propus de Comisia Europeană are rolul de a crea un model unic la nivelul Uniunii Europene. Acesta va conţine date despre vaccinarea anti-Covid-19, despre rezultate negative la teste pentru depistarea coronavirusului sau despre prezenţa anticorpilor după vindecarea de Covid-19. ”În mod clar, va exista un singur model în întreaga Uniune Europeană", a argumentat Didier Reynders, comisarul european pentru Justiţie, sugerând că statele membre nu vor putea impune restricţii de călătorie suplimentare.

Conform postului FranceTVInfo, iniţiativa Comisiei Europene privind "Certificatul verde digital" (în engleză: "Digital Green Certificate" / în franceză "Certificat vert numérique") generează o serie de întrebări. În primul rând, nu este clar dacă ţările membre UE vor putea impune condiţii suplimentare la frontieră. Comisia Europeană susţine că ”persoanele care deţin certificatul vor trebui exceptate de la restricţiile privind libera circulaţie, în mod similar cu cetăţenii statului pe care îl vizitează”. Dacă un stat vrea totuşi să impună carantină în pofida prezentării certificatului, ”trebuie să informeze Comisia Europeană şi celelalte state membre şi trebuie să justifice decizia”.

”Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricții în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în același mod și persoanelor care dețin un certificat verde digital”, a subliniat Comisia Europeană.

O altă problemă va apărea în privinţa recunoaşterii vaccinurilor care nu sunt autorizate încă de Agenţia Europeană a Medicamentelor. Până în prezent, Agenţia Europeană a Medicamentelor a aprobat patru vaccinuri anticoronavirus: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford şi Johnson & Johnson. Ungaria şi Slovacia au achiziţionat şi vaccinul rusesc Sputnik V.

De asemenea, Comisia Europeană a semnalat că vor fi necesare date ştiinţifice suplimentare privind imunitatea oferită de vaccinuri. Există încă incertitudini privind situaţia persoanelor vaccinate. Experţii nu ştiu dacă acestea mai sunt ori nu contagioase. ”Aparent, există o reducere a contagierii, dar nu ştim încă până la ce nivel”, a admis miercuri Andrea Ammon, directorul Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Epidemiilor (ECDPC). Eric Mamer, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a recunoscut, la rândul său, că ”aceste aspecte trebuie să fie evaluate în continuare”.

Premierul Belgiei, Alexander De Croo, s-a declarat favorabil proiectului Comisiei Europene privind certificatul medical european, argumentând că este evitată discriminarea persoanelor nevaccinate, dar subliniind că utilitatea documentului urmează să fie stabilită, în funcţie de datele ştiinţifice.

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare vor discuta despre certificatul verde digital cu ocazia summitului Consiliului European programat pe 26-27 martie. Pentru a intra în vigoare, acest sistem va trebui aprobat de Consiliul European, prin decizie în unanimitate, şi de Parlamentul European.

Citit 743 ori Ultima modificare Joi, 18 Martie 2021 21:49

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.