Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

În ultimele săptămâni, confruntările militare au escaladat din nou în Estul Ucrainei (în regiuniunile separatiste Lugansk și Donetsk) pe fondul suplimentării de trupe și armament de către Kremlin de la frontiera ucraineană. Astfel că perspectiva unui conflict militar în care să fie implicată direct Rusia este din ce în ce mai mare. În acest sens, șeful Statului Major al armatei ucrainene, Ruslan Homciak a precizat că Rusia are 37.500 de militari în regiunea Crimeea, anexată în 2014, iar în regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk sunt 28.000 de insurgenţi separatişti proruşi comandaţi de Moscova.

De asemenea, Kievul a denunţat încălcarea frecventă a armistiţiului din estul Ucrainei de către insurgenţii separatişti proruşi, iar bilanţul conflictului separatist izbucnit în 2014 în Estul Ucrainei a ajuns la circa 14.000 de morţi.

Și ca tabloul să fie complet în chestiunea ucraineană, diplomația franco-germană acționează defazat față de pozițiile Washingtonului în relația cu Kremlinul pe tema conflictului din Donbass.

”Comasarea masivă a trupelor ruse la granița cu Ucraina a creat în mod natural temeri privind posibila escaladare a conflictului militar, iar poziția SUA prin convorbirea telefonică dintre președintele Biden și omologul ucrainean, ori pozițiile recente ale Poloniei și balticilor, arată că, în momentul de față, scenariul este unul plauzibil.Evenimentele ultimilor decenii ne-au arătat că politica externă este din ce în ce mai dictată de dinamicile interne ale unui stat. În acest context, popularitatea lui Putin este scăzută motiv pentru care Kremlinul are nevoie de încă o aventură în afara granițelor pentru a legitima existența unui leadership care, în ciuda bogățiilor naturale, a vulnerabilizat întreaga economie. Cum dosarul constituirii uniunii cu Belarus a intrat în impas, atât ca urmare e refuzului lui Lukashenko cât și ca urmare a protestelor ce au izbucnit în această țară, iar în Siria Assad nu mai știe cum să scoate trupele ruse în afara granițelor, escaladarea tensiunilor cu Ucraina, fie și doar propagandistic, este o carte electorală pe care Putin o joacă”, a declarat, pentru PressHUB, analistul de politică externă, Răzvan Munteanu.

Pentru mai multe detalii, CLICK AICI

Citit 723 ori Ultima modificare Vineri, 09 Aprilie 2021 13:55

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro