Trei mari companii petroliere, date în judecată pentru schimbările climatice

Trei mari companii petroliere, date în judecată pentru schimbările climatice
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Administrația orașului New York a dat în judecată trei mari companii petroliere, precum și principalul grup comercial din industria petrolieră americană, susținând că firmele induc în eroare vânzând combustibili ca fiind "mai curați" și se prezintă ca lideri în lupta împotriva schimbărilor climatice, conform Reuters.

Procesul vine după ce o curte de apel federală a respins în această lună efortul orașului de a obliga patru mari companii petroliere să contribuie la plata daunelor cauzate de încălzirea globală. Plângerea arată că Exxon Mobil Corp, BP Plc, Royal Dutch Shell și grupul industrial American Petroleum Institute (API) "au indus în eroare în mod sistematic și intenționat consumatorii" prin vânzarea de combustibil "mai curat" și cu emisii mai reduse, fără a dezvălui impactul asupra climei.

"Aceste procese nu au niciun merit și nu fac nimic pentru a avansa în eforturile care abordează schimbările climatice", a declarat purtătorul de cuvânt al Exxon, Casey Norton. Compania Shell s-a declarat "dezamăgită" de proces și consideră că schimbările climatice necesită "acțiuni din toate sectoarele de afaceri, inclusiv de la noi", a spus purtătorul de cuvânt Anna Arata. Industria oferă energie la prețuri accesibile "reducând în același timp substanțial emisiile", a declarat Paul Afonso, directorul juridic al API, adăugând că procesul este "lipsit de merite". BP a refuzat să comenteze.

La începutul acestei luni, a doua Curte de Apel a decis într-un proces separat în favoarea BP, Chevron Corp, ConocoPhillips, Exxon și Shell și a respins eforturile orașului de a acționa în instanță companiile pentru daunele cauzate de producția și vânzarea de combustibili fosili. Procesul respectiv, intentat în 2018, a fost un efort timpuriu în rândul statelor și orașelor americane de a se adresa instanțelor și de a folosi legile pentru a aborda schimbările climatice.

Citit 705 ori Ultima modificare Vineri, 23 Aprilie 2021 18:32

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.