Disensiunile dintre UE și UK pe tema Irlandei de Nord se acutizează

Disensiunile dintre UE și UK pe tema Irlandei de Nord se acutizează
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au atras atenţia Londrei că "cele două părţi" trebuie să aplice acordul privind Brexitul, în cadrul unei întâlniri cu premierul britanic Boris Johnson pe fondul tensiunilor în legătură cu Irlanda de Nord, relatează AFP şi Reuters.

"Cele două părţi trebuie să aplice ceea ce au convenit. Unitatea UE pe acest subiect este totală", au transmis cei doi lideri ai UE, în postări separate şi identice pe Twitter. Von der Leyen şi Michel au mai precizat că măsurile adoptate pentru Irlanda de Nord vor permite "menţinerea" păcii în această provincie britanică.

De partea cealaltă, premierul britanic Boris Johnson le-a cerut liderilor din UE să dea dovadă de "pragmatism" şi de "compromis" în privinţa dispoziţiilor post-Brexit pentru Irlanda de Nord, pentru a fi găsită rapid o soluţie. Boris Johnson a avertizat Uniunea Europeană că va face ''orice este nevoie'' pentru a asigura desfăşurarea neîngrădită a fluxurilor comerciale între Marea Britanie şi Irlanda de Nord, inclusiv prin activarea clauzei de salvgardare din acordul de Brexit, transmite Reuters.

Conform acestui protocol, pentru evitarea reapariţiei unei frontiere fizice între Irlanda de Nord şi Irlanda, care ar ameninţa acordul de pace semnat în 1998, controalele vamale au fost deplasate în porturile nord-irlandeze, controale ce se aplică şi pentru mărfurile venite din Marea Britanie. Irlanda de Nord rămâne astfel atât în teritoriul vamal britanic cât şi în piaţa unică europeană, situaţie care în practică a perturbat comerţul dintre Marea Britanie şi Irlanda de Nord şi a determinat guvernul de la Londra să ceară Bruxellesului revizuirea protocolului nord-irlandez, ceea ce UE refuză.

''Cred că putem rezolva asta, dar prietenii şi partenerii noştri europeni trebuie să înţeleagă că vom face orice este nevoie (...) Dacă protocolul va continua să fie aplicat în acest mod, atunci desigur că nu vom ezita să invocăm articolul 16'', a declarat Johnson la postul Sky News, sugerând invocarea unei clauze de salvgardare şi extinderea unilaterală a perioadei de graţie pentru controalele în porturile nord-irlandeze. ''Am vorbit astăzi (la summitul G7) cu unii dintre prietenii noştri, care nu par să înţeleagă că Regatul Unit este o singură ţară, un singur teritoriu. Pur şi simplu trebuie să le bag asta în cap'', a mai spus premierul britanic.

Preşedintele american Joe Biden, care are origini irlandeze, şi-a reafirmat şi el la summitul G7 ataşamentul faţă de protocolul nord-irlandez, în opinia sa o garanţie a păcii în acel teritoriu.

Citit 502 ori Ultima modificare Duminică, 13 Iunie 2021 16:05

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.