Preşedintele SUA Donald Trump a ordonat joi declasificarea dosarelor guvernului american privind asasinarea preşedintelui John F. Kennedy în 1963, a fratelui acestuia Robert F. Kennedy în 1968, precum şi a liderului luptei pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare Martin Luther King Jr, în acelaşi an, relatează AFP, transmite Agerpres.
„Totul va fi dezvăluit”, a declarat preşedintele SUA presei în timp ce semna decretul în Biroul Oval al Casei Albe. „O mulțime de oameni așteaptă acest lucru de mult timp, de ani, de decenii”, a declarat Trump reporterilor joi în Biroul Oval. „Și totul va fi dezvăluit”, anunță Trump citat de BBC.
Ordinul însărcinează oficialii de top ai administrației să prezinte un plan de declasificare a documentelor în termen de 15 zile, precizează G4Media.
Președintele John F. Kennedy a fost ucis în Dallas în 1963. Fratele său, Robert F. Kennedy, a fost asasinat în timp ce candida la președinție în California, în 1968, la doar două luni după ce Martin Luther King, cel mai cunoscut lider american pentru drepturile civile, a fost ucis la Memphis, în Tennessee. Multe dintre documentele legate de anchete au fost făcute publice în anii care au urmat, deși mii de documente rămân încă redactate, în special cele legate de vasta anchetă JFK.
Președintele John F. Kennedy a fost împușcat de Lee Harvey Oswald, un veteran al Marinei care dezertase în Uniunea Sovietică și se întorsese ulterior în Statele Unite. O comisie guvernamentală a stabilit că Oswald a acționat singur. Cu toate acestea, întrebările fără răspuns au urmărit mult timp cazul și au dat naștere unor teorii alternative privind implicarea agenților guvernamentali, a mafiei și a altor personaje nefaste – precum și unor teorii ale conspirației mai ciudate. Sondajele de opinie efectuate de-a lungul deceniilor au indicat că majoritatea americanilor nu cred că Oswald a fost singurul asasin.
Trump a promis că va declasifica toate dosarele în primul său mandat, dar a renunțat la promisiune după ce oficialii CIA și FBI l-au convins să păstreze secrete unele dosare. Ordinul executiv de joi afirmă că menținerea secretului „nu este compatibilă cu interesul public”.
„Ca declarație de intenție, este minunat că președintele și-a pus promisiunea în cuvinte pe hârtie. Este important”, a declarat Jefferson Morley, fost jurnalist la Washington Post, expert în asasinarea lui JFK și editor al buletinului informativ online JFK Facts. „Dar detaliile și punerea în aplicare sunt totul. Acest proces este abia la început. Cum anume va fi realizat nu este deloc clar”, a spus el.