Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care urma să participe duminică la un summit la Londra organizat de Regatul Unit pentru a aborda securitatea europeană și sprijinul pentru Ucraina, a declarat că Uniunea Europeană (UE) își va crește cheltuielile pentru apărare, deoarece "slăbiciunea generează mai mult război", informează EFE.
"Calea către pace este forța. Slăbiciunea generează mai mult război. Vom sprijini Ucraina pe măsură ce vom întreprinde o consolidare a apărării europene", a scris Von der Leyen, într-un mesaj pe rețeaua de socializare X.
Președinta executivului european a sosit la Londra din India, țară cu care Bruxellesul a căutat să-și aprofundeze legăturile în noua ordine mondială concepută de președintele american Donald Trump, a exprimat "sprijinul continuu al Europei pentru Ucraina, care poate duce la o pace corectă și durabilă".
Von der Leyen urmează să prezinte noi formule de finanțare pentru a crește cheltuielile pentru apărare la începutul acestei săptămâni, chiar înainte ca liderii europeni să se întâlnească la Bruxelles pentru un summit extraordinar pentru a discuta cum să recâștige un loc la masa de negocieri privind Ucraina, din care au fost excluși de Trump și de președintele rus Vladimir Putin.
În așteptarea scrisorii lui Von der Leyen, pe care aceasta ar putea-o prezenta marți, potrivit unei surse europene, șefa executivului european a indicat deja o mai mare flexibilitate privind regulile de control al deficitului, astfel încât țările UE să poată crește cheltuielile pentru apărare.
Cei 27 iau în considerare, de asemenea, o mai mare flexibilitate în utilizarea fondurilor structurale sau adaptarea mandatului Băncii Europene de Investiții pentru a facilita împrumuturile acesteia către industria de apărare.
După întâlnirea de duminică de la Londra, la care erau așteptate să participe 15 țări, deși nu vor fi prezente toate țările UE, Cei 27 vor încerca joi să ajungă la un consens privind sprijinul pentru Ucraina și o contribuție mai mare la apărarea europeană.
Totuși, prim-ministrul slovac Robert Fico și-a exprimat sâmbătă rezervele față de strategia nerealistă de "pace prin forță" și și-a condiționat aprobarea de faptul ca UE să garanteze țării sale alimentarea cu gaze naturale via Ucraina. Ungaria, condusă de premierul Viktor Orban, și-a exprimat și ea rezerve față de proiectul care se negociază în prezent la Bruxelles, potrivit surselor europene.
Pe de altă parte, guvernul francez a cerut sâmbătă Uniunii Europene să "câștige o autonomie deplină" în domeniul apărării, spunând că dorește să mobilizeze mai multe investiții private spre acest sector, transmite AFP. "Obiectivul trebuie să fie autonomia strategică europeană în interiorul NATO, al cărei rol nu a fost pus în discuție de președintele Trump", a declarat ministrul francez al economiei, Eric Lombard. "Astăzi, Statele Unite păstrează controlul asupra armelor, de unde și nevoia de a câștiga o autonomie totală", a adăugat el, după scandalul dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski de la Casa Albă, pe care l-a descris drept un "punct de cotitură istoric". Întrebat dacă situația este aceea a unei "economii de război", el a răspuns: "Nu suntem încă acolo, dar trebuie să fim".
La rândul său, șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a afirmat că este urgent ca Germania și Uniunea Europeană să își relaxeze regulile bugetare pentru a elibera resurse suplimentare pentru a-și consolida apărarea și a ajuta Ucraina.