Documente despre asasinarea lui Martin Luther King, declasificate

Documente despre asasinarea lui Martin Luther King, declasificate
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Departamentul de Justiție al Statelor Unite a publicat, luni, peste 240.000 de pagini de documente legate de asasinarea lui Martin Luther King Jr., inclusiv dosare ale FBI, care îl supraveghea pe liderul mișcării pentru drepturile civile în cadrul unei campanii de discreditare a laureatului Premiului Nobel pentru Pace, transmite Reuters, preluată de HotNews. Dosarele au fost publicate pe site-ul Arhivelor Naționale, care a anunțat că vor fi publicate și alte documente.

King a fost asasinat la Memphis, Tennessee, pe 4 aprilie 1968, în timp ce își îndrepta din ce în ce mai mult atenția de la o campanie nonviolentă pentru drepturi egale pentru afro-americani către probleme economice și apeluri la pace. Moartea sa a zguduit Statele Unite într-un an care a adus și revolte rasiale, demonstrații împotriva războiului din Vietnam și asasinarea candidatului la președinție Robert F. Kennedy. 

FBI a păstrat dosare despre King în anii 1950 și 1960 - chiar și înregistrări ale convorbirilor sale telefonice - din cauza a ceea ce biroul a afirmat în mod fals la acea vreme, și anume că acesta ar fi avut legături cu comunismul în timpul Războiului Rece dintre SUA și URSS. În ultimii ani, FBI a recunoscut acest lucru ca un exemplu de „abuz și exces” în istoria sa. 

Familia liderului pentru drepturile civile a cerut celor care au acces la dosare să „acționeze cu empatie, reținere și respect pentru durerea continuă a familiei noastre” și a condamnat „orice încercare de a folosi în mod abuziv aceste documente”.

„În timpul vieții tatălui nostru, el a fost ținta unei campanii de dezinformare și supraveghere invazive, agresive și profund tulburătoare, orchestrată de J. Edgar Hoover prin intermediul Biroului Federal de Investigații”, a declarat familia, inclusiv cei doi copii ai săi în viață, Martin III, 67 de ani, și Bernice, 62 de ani, referindu-se la directorul FBI de atunci. 

James Earl Ray, un segregaționist și vagabond, a mărturisit că l-a ucis pe King, dar ulterior și-a retractat mărturia. El a murit în închisoare în 1998. 

Familia lui King a declarat că a intentat un proces civil pentru moarte din culpă în Tennessee în 1999, care a dus la concluzia unanimă a juriului că „tatăl nostru a fost victima unei conspirații în care au fost implicați Lloyd Jowers și complici anonimi, inclusiv agenții guvernamentale, ca parte a unui plan mai amplu. Verdictul a confirmat, de asemenea, că altcineva decât James Earl Ray a fost cel care a tras și că lui Ray i-a fost înscenat totul pentru a fi învinuit. Familia noastră consideră acest verdict o confirmare a convingerilor noastre de lungă durată.”

Jowers, fost ofițer de poliție din Memphis, a declarat în 1993 pentru emisiunea Prime Time Live a postului ABC că a participat la un complot pentru uciderea lui King. Un raport al Departamentului Justiției din 2023 a calificat afirmațiile sale ca fiind dubioase.

Citit 318 ori Ultima modificare Marți, 22 Iulie 2025 17:14

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro