Femeile însărcinate, PLĂTITE pentru a renunţa la fumat. UNDE se întâmplă asta

Femeile însărcinate, PLĂTITE pentru a renunţa la fumat. UNDE se întâmplă asta
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

După cum au dovedit numeroase studii, consumul de tutun în perioada sarcinii poate duce la avort spontan, la naşteri premature sau la subdezvoltarea fătului


În 16 maternităţi din Franţa este testată metoda, mai puţin obişnuită, de a le plăti pe femeile însărcinate care sunt fumătoare şi acceptă să renunţe la acest obicei, abordare considerată mai eficientă decât cea a culpabilizării acestora, conform Agerpres.

După cum au dovedit numeroase studii, consumul de tutun în perioada sarcinii poate duce la avort spontan, la naşteri premature sau la subdezvoltarea fătului, argumente suficiente pentru a le determina pe unele viitoare mame să renunţe la fumat. Cu toate acestea, aproximativ 20 la sută dintre femeile însărcinate din Franţa (unde o treime din populaţie fumează) aleg să-şi asume aceste riscuri şi continuă să fumeze chiar şi după ce rămân gravide. Este un record european nedorit, conform datelor publicate în februarie 2015 de Ministerul francez al Sănătăţii.

În acest context, 16 maternităţi franceze doresc să încerce, în premieră, să le convingă pe viitoarele mame să se lase de fumat, oferindu-le în schimb bonuri de cumpărături. În cadrul acestui program-pilot sunt recrutate 400 de femei însărcinate în cel puţin patru luni şi jumătate, majore şi care fumează cel puţin cinci ţigări pe zi. "Experimentul a început la 7 aprilie şi va dura doi ani", a explicat, pentru AFP, Ivan Berlin, medic la Spitalul Pitié-Salpętriere din Paris, care coordonează acest program finanţat de Institutul oncologic naţional francez.

300 de euro pe lună, pentru sănătatea fătului

Femeile din cadrul acestui program primesc în medie 300 de euro pe lună, iar medicii se asigură de abstinenţa tabagică a acestora prin controale periodice. Această abordare antitabagică poate surprinde, însă specialiştii au importante argumente în favoarea sa. "A ne închipui că sarcina reprezintă o motivaţie suficientă pentru a opri un obicei toxic înseamnă a nu ţine cont de potenţialul de influenţă psihologică şi fiziologică al substanţelor psihoactive", a explicat profesorul Michel Lejoyeux, coordonatorul Departamentului de psihiatrie al Spitalului parizian Bichat-Beaujon.

Chiar dacă sunt conştiente de nocivitatea fumatului, fumătoarele dependente de acest viciu nu se pot lăsa "din motive biologice şi psihologice". "Într-un număr considerabil de cazuri, adicţia continuă cu sentimente de ruşine şi de vinovăţie", a adăugat el, precizând că, în astfel de situaţii, simplul fapt de a-i reaminti femeii însărcinate că fumatul afectează sănătatea fătului nu are niciun efect.

Citit 2519 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Mai 2016 17:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.