ATENȚIONARE | O furtună tropicală transformată în uragan va lovi vestul Europei

ATENȚIONARE | O furtună tropicală transformată în uragan va lovi vestul Europei
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Furtuna tropicală Ophelia, activă în Oceanul Atlantic, a devenit uragan de categoria a 2-a şi se îndreaptă spre Europa, riscând să afecteze puternic Insulele Azore, aparţinând Portugaliei, sau chiar Spania, Irlanda şi Marea Britanie.

Uraganul Ophelia, se afla, ieri, în mijlocul Atlanticului şi se îndrepta spre est, în direcţia insulelor Azore, a anunţat Centrul american pentru uragane, citat de AFP. Ophelia, clasificat de categoria a doua pe o scară de cinci şi însoţit de vânt cu viteze de până la 165 km/h, se afla, ieri dimineaţă, la puţin peste 1.000 km de Azore şi avansa cu circa 11 km/h, dar ar putea accelera în următoarele ore, a precizat sursa citată. Primele ploi ar putea atinge insulele Azore sâmbătă seara.

Serviciul meteo din Marea Britanie a avertizat că traseul uraganului nu poate fi anticipat cu exactitate, existând riscul de a atinge coastele Irlandei sau Marii Britanii la începutul săptămânii viitoare.

Ophelia s-a format în zona centrală a Oceanului Atlantic şi, la sfârşitul săptămânii, este de aşteptat să lovească Insulele Azore, relatează digi24.ro. În zilele următoare, se va îndrepta către Irlanda şi arhipelagul Marii Britanii. Între timp, vântul intens, cu rafale de peste 110 km pe oră şi ploile torenţiale vor afecta în special Portugalia şi coastele nordice ale Spaniei. De luni noaptea, furtuna va lovi cea mai mare parte a Irlandei, Scoţiei, Ţării Galilor şi Angliei. Este de aşteptat ca traficul aerian, maritim şi terestru din vestul şi nord-vestul Europei să fie dat peste cap.

Venirea unui uragan în Europa nu este o noutate. Potrivit datelor existente, Spania a fost afectată de uragane în anii 1842 şi 2005. Ophelia este al zecelea uragan format în Atlantic în acest an. Un astfel de record a mai fost atins acum mai bine de 100 de ani, în anii 1878, 1886, 1893.

Citit 2379 ori Ultima modificare Vineri, 13 Octombrie 2017 17:08

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.