Medicii din Galați: ”Începând din acest an, toți pacienții au acces gratuit la tratamentul împotriva Hepatitei C!”

Medicii din Galați: ”Începând din acest an, toți pacienții au acces gratuit la tratamentul împotriva Hepatitei C!”
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Informații foarte importante pentru pacienții cu Hepatita C s-au spus ieri, într-o emisiune de televiziune transmisă în direct la Realitatea Galati - Brăila, la care au participat doi medici reputați ai județului Galați, dr Daniela Ungurianu, medic de familie, si conf.dr. Dan Botezatu, medic primar, șeful Secției Gastroenterologie a Spitalului Județean Galați.

În cadrul emisiunii, dr Daniela Ungurianu a precizat: "în județul Galați, este o veritabilă epidemie de infectare cu virusul de tip C, dar din acest an, toți pacienții au acces la tratamentul care se administrează timp de trei luni cu o singură tabletă. Oamenii trebuie să stie că Hepatita C se vindecă si că programul OMS si-a propus ca până în 2030 să fie eradicată complet.

Din această primăvară, analiza pentru depistarea anticorpilor antivirus C este gratuită. Suntem într-o zonă endemică, Moldova situându-se, din păcate, pe primul loc la virus C. Simptomele vin târziu la Hepatita C, chiar si dupa 10 ani. Hepatita C are semne pe care le întâlnești în foarte multe alte boli, în special digestive. Hepatita C se poate lua accidental, chiar de către personalul medical, de către pacienții care fac dializă, persoane care folosesc obiecte de igienă de la cineva infectat, sau de la stomatologia practicată in condiții precare.

Circuitul pacientului este următorul: acesta vine la medicul de familie, îl trimitem să facă minime investigații, iar în momentul in care pacientul este pozitiv, este trimis la gastroenterologie sau la boli infecțioase, unde se fac investigații mult mai complexe si se prescrie tratamentul."

Conf. Dr. Dan Botezatu: " Inițial, tratamentul acesta revoluționar a fost administrat celor cu pre-ciroză sau ciroză compensată. Începând din această toamnă, există permsiunea de a se administra tratamentul si celor care au fibroză mică, de la F1 pana la F4, deci practic toți pacienții, fără discriminări, inclusiv de vârstă, au acces la acesta. Statisticile internaționale dau ca rată de eliminare a virusului cam de 96-98 la suta. Noi am avut 100 la sută. Deci toți pacienții noștri au eliminat virusul si nu au avut așa numita <<recădere>>. Tratamentul este foarte eficace.

Există un număr mare de pacienți care au fost infectați înainte de '89, în special din cauza transfuziilor si pentru că atunci seringile nu erau de unică folosință." 

(P)
Citit 6621 ori Ultima modificare Joi, 11 Octombrie 2018 14:28