Președinte ALDE, Cristian Dima: Gălățenii au dreptul la un sistem medical performant. Ideea unui spital regional nu trebuie abandonată în Galați

Președinte ALDE, Cristian Dima: Gălățenii au dreptul la un sistem medical performant. Ideea unui spital regional nu trebuie abandonată în Galați
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Sănătatea cetățenilor a devenit din nou un principal subiect de dezbatere în spațiul public. Fie că vorbim de îmbolnăvirile din cauza gripei, fie că discutăm despre numărul mare de cazuri cauzate de gheața de pe străzi, care au aglomerat în această perioadă unitatea de primiri urgențe, sănătatea românilor trebuie să rămână o prioritate. În aceste condiții, cred că este mai actuală și mai importantă ca niciodată redeschiderea discuției privind spitalul regional Galați - Brăila.

Construcţia unui spital regional în zona Galaţi - Brăila a reprezentat o preocupare permanentă a liberalilor gălățeni. În 2006, Guvernul condus de președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a adoptat programul de construire a opt spitale regionale şi a început implementarea lui, prin identificarea terenurilor de construire, punerea acestora la dispoziţia Ministerului Sănătăţii şi stabilirea surselor de finanţare. În acest program vizat de guvernarea Tăriceanu era prevăzut și un spital regional Galați – Brăila. Astfel, la finele anului 2008, erau toate condițiile îndeplinite, în așa fel încât să fie începută construcția pentru spitalul regional. Guvernul Tăriceanu lăsase și cadrul legal și resursele bugetare necesare.

Însă, totul s-a dus pe apa sâmbetei odată cu venirea la putere a PDL-ului, cel care a abandonat un asemenea proiect. Atunci, din păcate pentru Galați, nu a existat voință politică de la nivelul județului nostru ca lucrurile să fie duse la îndeplinire. Din momentul venirii la guvernare a PDL-ului, acum ascuns sub sigla PNL, Galațiul a fost condamnat la izolare din partea Guvernului.

După 10 ani de la hotărârile Guvernului Tăriceanu, proiectul unui spital regional a fost readus în discuție de guvernarea din care face parte ALDE. În luna noiembrie 2017, Guvernul condus de premierul Tudose a înțeles importanța unui asemenea obiectiv și a aprobat un Memorandum prin care s-au stabilit procedurile necesare îndeplinirii acestui obiectiv, prin identificarea sursei de finanţare, iar Ministerul Sănătăţii a fost identificat drept direct responsabil de pregătirea proiectelor privind construirea acestui spital regional. În acest mod au fost făcuți primii pași pentru ca lucrurile să intre pe un făgaș normal.

Un lucru este însă clar pentru toată lumea: ca acest proiect să fie realizat trebuie să ne facem vocea auzită. Nu trebuie să mai așteptăm încă 10 ani până vine cineva să realizeze ceea ce Guvernul Tăriceanu pregătise în 2008 pentru a fi implementat. Călin Popescu-Tăriceanu a lăsat totul pregătit în 2008 pentru a se începe construcția unui spital regional, iar acum este obligația noastră, ca lideri politici, să cerem Guvernului să țină cont de necesitățile regiunii și ale gălățenilor.

Cu toții înțelegem utilitatea unui asemenea spital în regiunea noastră. Alături de colegii din conducerea ALDE Galați, împreună cu cei din Brăila, vom susține acest proiect în forurile centrale ale partidului și vom depune toate eforturile ca acest subiect să fie adus pe agenda Guvernului condus de Viorica Dăncilă. De aceea, ALDE Galați va demara în perioada următoare o campanie de strângere de semnături pentru susținerea construirii unui spital regional, semnături pe care le vom pune pe masa Guvernului pentru a arăta tuturor care este voința gălățenilor.

(P)

Citit 3358 ori Ultima modificare Luni, 28 Ianuarie 2019 12:08