Damen Galaţi şi oamenii săi. Astăzi, Gabriel – inspector Controlul Calităţii

Damen Galaţi şi oamenii săi. Astăzi, Gabriel – inspector Controlul Calităţii
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

„În tot ceea ce faci să te implici cu seriozitate, respect şi nu încerca să pari altceva decât ceea ce eşti.”

Tânărul Gabriel Mihai şi-a început cariera profesională odată cu absolvirea Facultăţii de Arhitectură Navală. „Pentru mine, facultatea a fost cheia care a deschis prima uşă în carieră. Adevăratele informaţii le-am descoperit însă în câmpul muncii.”

Prima întâlnire cu navele a avut loc în Şantierul Naval din Brăila. Secţia proiectare-armare din cadrul şantierului l-a ajutat pe Gabriel să realizeze care sunt o parte dintre dificultăţile din spatele etapelor de proiectare a unei nave. „Odată cu restructurările, cei angajaţi pe perioadă determinată şi-au încetat activitatea. În această situaţie mă aflam şi eu”. Fire dinamică, fără a fi descurajat de evenimente şi cu toate că este gălăţean, Gabriel s-a  îndreptat  către Şantierul Naval Daewoo Mangalia, la secţia Planificare şi Urmărirea producţiei, după care a fost transferat ca inginer producţie.

După 1an şi 1 lună de activitate în cadrul şantierului, a venit şi aici o perioadă grea,  volumul lucrărilor a scăzut şi datorită condiţiilor contractuale am început să-mi caut un alt loc de muncă.”

Provenind dintr-o familie modestă, cu mama gestionar şi tatăl electrician, Gabi a decis să se alăture din 2016 marii familii Damen. „De la părinţii mei am învăţat că în viaţă trebuie să fii cinstit, corect, iar  funcţia  nu ţine loc de calitate umană. De 3 ani muncesc în cadrul biroului Controlul Calităţii din Şantierul Naval Damen Galaţi. La început am considerat că sunt prea tânăr şi neexperimentat pentru postul pe care îl ocup în prezent, dar contează să vrei şi să te implici cu interes în tot ceea faci pentru a obţine satisfacţii profesionale. Foarte importantă este echipa în care lucrezi şi gradul de profesionalism al acesteia. Vreau să profit de această oportunitate pentru a exprima cât de recunoscător sunt departamentului, dar şi oamenilor cu care interacţionez zi de zi.” 

„Meseria unui inspector QC constă în supervizarea procesului de construcţie a navei de la debitare şi până la livrare, prin efectuarea inspecţiilor de-a lungul fluxului de producţie şi prezentarea lucrărilor efectuate de şantier în baza unui standard de calitate către Societatea de Clasificare şi Reprezentanţilor Armatorului.” Gabriel consideră că un rol important îl reprezintă buna comunicare şi capacitatea de a media şi rezolva situaţiile tensionate întâlnite. „Este esenţial să ai cunoştinţe din toate domeniile, deoarece decizia finală şi corecţia rezultatului intră în responsabilitatea echipei QC. Sunt situaţii când presiunea devine apăsătoare, dar trebuie să ai puterea de a te ridica, de a lăsa în urmă ceea ce nu a mers bine, dar şi de a deprinde învăţăturile necesare. Deasemenea, apar probleme complicate, care cer rezolvare rapidă sub cooperarea directă a mai multor departamente, aşa că stă în puterea noastră să transpunem o situaţie dificilă într-o informaţie tehnică bine structurată pentru a putea rezolva problema într-un mod cât mai eficient. Postul pe care îl ocup mi se pare potrivit pentru a evolua atât profesional cât şi ca om.”

Debutul în şantier l-am făcut sub îndrumarea şefului de departament, domnul Cezar Ardeleanu şi am fost implicat în proiectele: Bibby Wavemaster1- nava de mentenanţă pentru parcurile de eoliene, a urmat apoi FRV Baia Farta - nava de cercetare şi pescuit, iar acum lucrez în cadrul unei echipe la construcţia de yacht-uri.”

Totodată, sfătuieşte orice persoană să nu se oprească din procesul de învăţare. „Activitatea într-un şantier e alertă, presupune muncă de cercetare, de implicare, în fiecare zi descoperi ceva nou, atât pe teren, cât şi în oamenii cu care lucrezi.”

Experienţa acumulată în cele trei şantiere, i-a dezvăluit lui Gabriel un secret. „Investiţia în oameni, acordarea încrederii şi răbdarea în pregătirea acestora reprezintă factori esenţiali pentru a progresa la nivel profesional; experienţa se câştigă în timp şi cu multe provocări. Tinerii trebuie sprijiniţi, susţinuţi şi învăţaţi.

La doar 31 de ani, Gabriel îi încurajează pe cei care îşi doresc să se angajeze, să privească cu optimism, încredere şi seriozitate munca pentru că „singurii responsabili de succesul sau propriul eşec suntem noi înşine”.

(P)

Citit 5733 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Mai 2019 16:41