Cătălin Cristache, președinte PMP Galați: Propun consultare publică privind desfiinţarea Poliţiei Locale

Cătălin Cristache, președinte PMP Galați: Propun consultare publică privind desfiinţarea Poliţiei Locale
Evaluaţi acest articol
(99 voturi)

Cazurile şocante de la Galaţi şi Caracal au scos în evidenţă slaba pregătire şi lipsa de empatie ale unora dintre poliţişti. Nevoia de reformă a acestei instituţii şi necesitatea găsirii unei resurse umane mai bine pregătite sunt absolut obligatorii.

Cât timp stăteam noi şi analizam aceste lucruri, băieţii deştepţi de la Poliţia Locală Galaţi, conduşi de Petrică Hahui, au emis un comunicat de presă în care se lăudau că au dat amenzi de 68.000 de lei doar în luna iulie şoferilor care au parcat în locuri nepermise. O reuşită colosală a administraţiei publice conduse Ionuţ Pucheanu, care merita, evident, comunicată gălăţenilor. Ce s-o fi gândit Petrică al nostru, cel care a fost numit în funcţie deşi iniţial n-a fost în stare să treacă examenul scris? „Aoleu, uite cum îi înjură oamenii pe poliţişti, ia să dăm noi un comunicat să pară că muncim”.

Realitatea obiectivă este că Poliţia Locală a Municipiului Galaţi este o instituţie care NU îşi îndeplineşte rolul de asigurare a ordinii şi liniştii publice în oraş. Ei sunt buni doar să dea amenzi la ordinul lui Ionuţ Pucheanu. Nu degeaba în Bugetul Galaţiului, pe anul 2019, la capitolul venituri au fost previzionate încasări de 11,734 milioane de lei numai din amenzi. Ceea ce arată premeditare din partea administraţiei PSD – ALDE. Practic, instituţia Poliţiei Locale funcţionează doar cu acest scop, siguranţa cetăţeanului fiind o chestiune secundară. Ceea ce este evident din faptul că sunt multe în zone în Galaţi în care ţi-e frică să mergi noaptea şi unele (cum e fostul cinematograf Flacăra) unde ţi-e frică să mergi şi ziua. Pe acolo n-a trecut vreodată picior de poliţist local.

Dacă noi suntem nemulţumiţi de poliţiştii de la „naţională”, care măcar trec prin şcoală şi au o oarecare pregătire (chiar dacă insuficientă), ce să mai spunem că aproape toţi agenţii de la Locală sunt reprofilaţi, având meritul că sunt prieteni sau rude de PSD-işti?

Al doilea argument pe care îl ofer este cel de natură financiară. Pe lângă faptul că nu fac nimic, toacă şi foarte mulţi bani. Bugetul lor total este de aproape 5 milioane de euro (20,5 milioane de lei). 19,1 milioane de lei merg pentru salarii şi 1,4 milioane de lei merg pe bunuri şi servicii. Având în vedere că, în prima jumătate a anului, 97% din Bugetul Galaţiului a mers pe cheltuieli cu funcţionarea, cele aproape 5 milioane de euro redirecţionate către investiţii ar fi un câştig uriaş pentru oraş. Prea mulţi funcţionari publici, prea mulţi angajaţi, rezultate prea puţine.

În final, trebuie precizat că Puki şi-a făcut, electoral, bine calculele. O instituţie în plus înseamnă angajaţi care te votează la alegeri. Ştiu că, propunând desfiinţarea Poliţiei Locale, nu îmi fac prieteni, dar cred că e o idee care trebuie luată în calcul având în vedere că această instituţie este aproape inutilă, bugetofagă şi politizată la extrem.

Evident că propunerea mea de desfiinţare a Poliţiei Locale nu este un dictat. E nevoie de o consultare publică în prealabil, pentru ca gălăţenii să se pronunţe dacă vor sau nu să continuăm.

Celor care spun că asta înseamnă că infractorii vor zburda veseli, le reamintesc faptul că Poliţia Naţională se ocupă de aceştia, nu oamenii cu chitanţierele pe care îi vedem în pozele din presă.

Cătălin Cristache, președintele PMP Galați

(P)

 

Citit 9250 ori Ultima modificare Miercuri, 14 August 2019 10:45