Purceaua e moartă în coteţ: România în faliment. Guvernul PSD a furat Galaţiului 80 de milioane de lei

Purceaua e moartă în coteţ: România în faliment. Guvernul PSD a furat Galaţiului 80 de milioane de lei
Evaluaţi acest articol
(79 voturi)

Profitând în modul cel mai abject cu putinţă de tragedia de la Caracal, pe care a folosit-o pe post de cortină uriaşă de fum, Ministerul Finanţelor Publice a publicat sinteza execuţiei bugetare pentru primele 6 luni din 2019. Avem imaginea perfectă a dezastrului generat de guvernarea PSD – ALDE: România este aproape în faliment.

Deficitul bugetar a ajuns la 1,94% din PIB. Practic, Guvernul a cheltuit cu 20 de miliarde de lei (mai bine de 4 miliarde de euro) mai mult decât au generat românii. Asta ca să nu mai vorbim de cele aproape 10 miliarde de lei pe care le-au luat cu împrumut de la bănci pentru a plăti pensiile şi salariile. Nu e de mirare că Guvernul Dăncilă a ajuns în situaţia de a plăti peste 8 miliarde de lei doar pentru dobânzile la împrumuturile contractate. Cu banii aceştia, la un cost mediu de 6 milioane de euro pe km, se puteau construi vreo 300 de km de autostradă. Se putea pune în practică lejer proiectul meu legislativ trecut de Senat privind realizarea autostrăzii Bucureşti – Ploieşti – Buzău – Brăila – Galaţi.

Dacă deficitul bugetar va depăşi 3% din PIB, atunci Comisia Europeană va declanşa o procedură de infringement împotriva României. Dincolo de efectele acesteia, semnalul va fi dezastruos, fiind începutul unei noi crize economice apocaliptice. Pentru a evita această variantă, Guvernul va trebui, la următoarea rectificare bugetară, să taie între 10 şi 12 miliarde de lei. Asta înseamnă reduceri de la investiţii, educaţie sau sănătate.

La ultima şedinţă de consiliu local al Municipiului Galaţi, s-a aprobat execuţia bugetară pe primele 6 luni. Toată lumea i-a atras atenţia incompetentului primar Pucheanu că s-au realizat doar jumătate din încasările prognozate prin Bugetul pe care l-a aprobat în aprilie, semn că a respectat valorile şi principiile PSD: cifre false. Numai că, din calculele mele, nu numai Pucheanu este de vină, cât mai ales Dan Nica. Astfel, în primele 6 luni ale anului, Guvernul a dat cu aproximativ 80 de milioane de lei mai puţin Galaţiului decât se angajaseră. Banii provin din cotele defalcate din impozitul pe venitul global (IVG) şi din TVA. Parţial, avem de-a face cu un blocaj generat de faptul că Bugetul de stat a fost adoptat târziu, fiind promulgat în aprilie – pentru primele trei luni ale anului, s-a plătit IVG la 40% în loc de 60% aşa cum s-a promis. Marea vină este însă din faptul că Dan Nica şi Viorel Ştefan şi-au negociat  capitalul politic de la nivelul judeţului Galaţi pentru a obţine funcţii pentru ei la Bruxelles, abandonând interesele oraşului. Iar Puki al nostru nu poate să ridice nici măcar două degeţele pentru a ieşi la tablă.

În mod normal, la rectificarea bugetară din august, Municipiul Galaţi ar trebui să primească aproape 80 de milioane de lei în contul primei jumătăţi a anului 2019. Din sursele mele, Teodorovici este dispus să aloce 20 – 22 de milioane de lei. Iar Pucheanu, neputincios şi indolent, nu va spune nimic în timp ce alte primării vor primi sume considerabil mai mari.

Se confirmă încă o dată teoria că avem de-a face cu un experiment social de transformare a Galaţiului într-un pol al sărăciei în România.

Cătălin Cristache, președintele PMP Galați

(P)

Citit 8684 ori Ultima modificare Miercuri, 14 August 2019 10:46